måndag, maj 14, 2007

Yngve RydFör en tid sedan besökte Yngve Ryd Luleå och Kulturens hus. En stor berättare som i ordets verkliga betydelse söker kunskapens källor var här för att ge oss nyfikna en inblick i hans skrivande, möten och hans syn på kunskap.

Yngve Ryd är en säregen man av ett slag som det nog inte finns så många av nuförtiden. Han blir kontrasten och reaktionen i dagens snabba och många gånger ytliga värld. Yngve Ryd söker så långt han bara kan kring det ämne han vill veta mer om. Mycket får vi också veta i hans böcker om timmerhästen, snö och eld. Yngve vill i sitt skrivande gå till botten om all den kunskap människan har haft om naturen. Kunskap som tidigare var en förutsättning för hennes överlevnad.

Yngve Ryd konstaterar att det finns så mycket som är skrivet om detta och andra företeelser, men ännu är det mesta oskrivet. Det ger en bra bild över hans syn på kunskap. Kunskap som Yngve menar oftast bara skrapar över ytan.

Yngve är mannen med ett enormt tålamod. De äldre människor (oftast samer) som förmedlar sin kunskap och visdom är av liknande sort. Snart finns det inte många av denna av denna sort väster om Sibirien. De Yngve intervjuar är över 80 år och många har redan lämnat oss.

Yngve Ryd vill lyfta fram den tysta kunskap om att lära av naturen och dra fördel av den på naturens villkor. Kunskap som är på väg att försvinna.Yngve Ryds rikhaltiga dokumentation i ord och bild är en sann kulturgärning. Inte bara en reaktion på vårt moderna levnadsmönster utan också viktig och nödvändig kunskap som vi kanske åter kommer att behöva en dag.

Yngve Ryd är en av Ryssbält tapes absoluta favoriter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ynge Ryd är fantastisk - "Eld" rekommenderas verkligen! Hans böcker kan man återgå till - om och om igen.