söndag, maj 13, 2007

Arbete på sjunde dagenNär Gud skapade jorden så arbetade han i sex dagar och såg att allt var gott. På den sjunde dagen vilade han.

Men att vila på en söndag det gäller inte för Lennart och Lena. Idag när jag hälsade på dem i deras nya stuga i Åheden så höll båda på att arbeta trots att klockan var 11.30, mitt under självaste högmässan. ”Du går bara helgdagsklädd du ” sa Lena till mig, utan minsta förståelse över att man ska vara det på söndagar.

Stugan i Åheden är inte deras första. Lennart och Lena trivs nämligen bäst när saker inte är färdiga. Så fort något blir färdigrenoverat, snyggt och perfekt då tappar de intresset och måste söka sig vidare till nya objekt.

Det skulle aldrig fall dem in, att som Gud sätta sig ner, tycka att skapelsen blev bra och sedan vila en dag. Nej, så fort en stuga är färdigrenoverad gäller det att skaffa ett nytt ruckel med stora renoveringsbehov och sätta igång.

Just idag arbetade de som vanligt tillsammans. Lennart gick i blå overall och kofot och rev bort gamla hyllor i farstun medan Lena låg på köksgolvet och skurade det gamla trägolvet från 1800-talet. Deras nya stuga i Åheden är nämligen i uruselt skick. Stora hål i golv och väggar, inget vatten och avlopp, utedass. Det kommer att ta flera år innan den är i fint skick.

Men de har fortfarande kvar stugan i Kasaviken. Den är tiptop på alla sätt, efter 10 års fullständig renovering.

Lennart har i Kasaviken jobbat med en speciell utvidgningsmodell som är typisk i Norrland. Först så bygger man en vanlig altan, men med en riktig grund med gjutna plintar ”ifall att man skulle får för sig att bygga ut”. Året efter, redan på våren, så bygger man tak över altanen och ett rejält räcke. Och till hösten samma år så glasar man in hela rasket och gör ett uterum. Året efter så lägger man plåttak över, isolerar väggarna och vips så har man utökat stugan med ett ytterligare rum. Men då har man ingen altan längre, så då är det bara att börja lägga grunden för en ny altan igen…..Och så där håller det på.

Lennart har byggt flera stycken altaner som blivit uterum och som sedan blivit rum i stugan. Och det bara i Kasaviken. Innan dess hade Lennart och Lena en stuga i Flärke, som dom köpte när den var fallfärdig och som också utvidgades på samma sätt. Och som såldes när den var klar. (Behöver jag säga att den var i toppskick?)

Så nu ser jag fram emot att följa det nya projektet i Åheden. Lennart säger med stark övertygelse att det ska inte göras nån rejäl renovering, bara göra stugan beboelig på sommarn…

Fan tro´t.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nä fan tro´t. Beboelig på sommaren, det kan vara mycket det. Det finns kalla somrar, med mycket regn - hips vips så är det vinterbonat och draget vintervatten, inneklosett och hela rasket. Men det kanske tar 10 år.