fredag, maj 11, 2007

Alla eller IngaKärleken kan vara både omslutande och exkluderande.
När två personer blir kära väljer de varandra och blir kärlekspartners. Med sin kärlek omsluter de varandra. Den romantiska kärleken är förutsättningen för släktets fortlevnad. De flesta människor söker den och efterfrågar den. Till och med bonden söker en fru.

Men samtidigt är kärleken exkluderande. Paret väljer bort alla andra för sin unika inbördes relation. Kärleken blir en sak mellan två personer. Att det skulle finnas fler inblandade är en omöjlighet och hindras av svartsjukan.

Men vi kan också älska ting. Vi män älskar bilar och motorcyklar, stugor och naturupplevelser. Vi älskar att höra vår egen röst. Konst och litteratur. Vi älskar våra goda idéer och våra fantastiska tekniska projekt. Till och med vår kärlek till kvinnan kan bli förtingliggjord. Kvinnan är till för vår egen behovstillfredsställelse.

Och många kvinnor blir slagna och misshandlade av män som inte är nöjda med sina ting.

Kvinnorna å andra sidan, ser ofta själva kärleken som ett ting. Något som man måste ha för att överhuvudtaget kunna leva ett meningsfyllt liv. Men det är omöjligt att äga kärleken, och därför får kärlekens illusioner den stora platsen i tillvaron;
Den stora rödarosor-buketten, Flygbiljetten till Rom bredvid tallriken, Paketet med de svarta underkläderna, Överraskningarna, De tjocka plånböckernas erotiska dragning, Kärleksbreven till de dömda mördarna.

Dalai Lama har ingen erfarenhet av den romantiska kärleken. Han förstår den inte riktigt.
Han menar att det gäller att älska alla människor lika mycket som den människa som man älskar. Du bör älska dina fiender lika mycket som dina vänner och älska dina vänner lika mycket som den som du älskar. För kärleken bör inte vara exkluderande.

Jag tycker att det är svårt men jag förstår att det är sant. Då jag känner kärlek förenat med lust till en kvinna, avvisar jag samtidigt alla andra kvinnor. Och när jag skaffar mig en nära vän så innebär det att jag håller längre avstånd till alla andra människor. Att gå nära några exkluderar andra.

Samtidigt som kärlek med lust och stark vänskap är förenande mellan människor, blir det också orsaken till avståndstagande mellan människor. Därigenom blir det – hemska tanke - också grogrunden för vrede och hat. Ett paradoxalt tillstånd för oss människor att leva i.

Men det finns också utvägar. Så fort du känner lust till en speciell kvinna, meditera en stund tills det gått över, och ta sedan en kontakt med henne. Då är risken mindre att det uppstår något som kan bli farligt. Och om du har en nära vän, meditera ofta över vännens negativa drag, och försök att undvika att övervärdera honom.

Du kommer då att få många vänner. Och kvinnor, ja….svårt att säga.

Inga kommentarer: