fredag, december 01, 2006

Det är Försäkringskassan som är sjuk



Det verkar vara viktigt nuförtiden att ha en riktig diagnos. Att bara vara sjuk det räcker inte långt. För om man är sjuk och sjukskriven av en läkare så kan försäkringskassan ändå bedöma att man har arbetsförmåga. Att vara sjuk är inte en anledning till att stanna hemma från jobbet som det var förr.

Om man t ex bara har vinterkräksjukan och ligger och spyr och springer på toaletten med diarré, så kanske man plötsligt känner sig lite bättre på eftermiddagen, fram mot tre-tiden, och då har man ju arbetsförmåga igen. Då borde den sjuke gå tillbaka till jobbet för att hinna klippa ett fjärdedels får på den tid som är kvar av arbetsdagen.

Vilka sjukdomar som egentligen är tillräckliga för att man ska våga stanna hemma en tid från jobbet, det är inte längre självklart. Det svåraste diagnoserna som hjärntumör, cancer och hjärtinfarkt räknas väl fortfarande som heltidssjukdomar. Jag menar, det är rätt svårt att ha cancer bara en del av dagen.
Men svårare är det med alla diffusa sjukdomar typ fibromyalgi och ”värk i nacke och axlar” (av nån outgrundlig anledning är det alltid mer kvinnor som har diffusa och omtvistade sjukdomar). Dessa är ju egentligen, ur försäkringskassans perspektiv, snarare sjukdomar som beror på arbetsskygghet än verklig smärta. Och har man verkligen ont hela tiden?
Men även mer rent konkreta sjukdomar kan ifrågasättas. Att bryta handleden är visserligen en riktig sjukdom, å andra sidan har man ju hälften av armarna kvar, alltså 50 % arbetsförmåga. Det är nog svårt att klippa får med bara en hand, men det går.

Sjukdomar kan också förändras från att vara diffusa till att bli solklara fall.
En vanlig sjukdom för 20 år sedan var t ex magsår. Alla var överens om att magsår berodde på stress. Den ansågs vara en sjukdom som skapades av det moderna samhällets höga tempo och folk som hade magsår jobbade ofta övertid, drack mycket kaffe och rökte en cigarett till lunch.
Men så upptäckte någon klok forskare att magsår berodde på en bakterie.
Tänk att vi kunde ha så fel! Plötsligt förvandlades magsår från en stressjukdom till en infektion.

Och infektioner, det är riktiga sjukdomar det. Dom smittar!
Så om du vill bli sjuk så att du kan vara hemma från jobbet, se till att få en svårartad infektion. För även om du har en viss arbetsförmåga enligt försäkringskassan och skulle kunna klippa ett halvt får, kommer du också att smitta ner alla andra på jobbet, inte bara fåren utan alla kolleger. Och det förstår ju till och med försäkringskassan att det vore dumt.

Men sjukast av alla i detta samhälle är nog försäkringskassan. Från ha varit en symbol för trygghet och välfärd för oss alla när vi blir sjuka, får barn eller blir gamla, så har den nu fått till uppgift att lägga skulden på den enskilde.

Borde inte försäkringskassan genomgå en rehabiliteringsutredning ?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, helt klart bör f-kassan genomgå en rehabiliteringsutredning. Och det är också olyckligt för fåren som inte blir klippta på en och samma dag, kanske ska det fördelas på fyra alternativt två dagar beroende på f-kassans bedömning. Nä, det går inte för sig.

Anonym sa...

Instämmer med anonymus!

Och detta blogginlägg var ta mig tusan det bästa jag lästa på länge!!
Tack för det:-)
Jag är ju en sån där fibromyalgikvinna som ständigt ifrågasätts,FAST jag har ont HELA tiden...

Anonym sa...

Nog vore det på sin plats med en rehabinsats för f-kassan... Undrar vad utslaget skulle bli??? För sjuk för att finnas, kanske?

Marge_II sa...

Försäkringsläkaren skulle nog klassa kassan för arbetsduglig, får man förmoda.

Sven Teglund sa...

Det värsta som jag sett hittills är reklamen där en man, som tydligen inte kan gå, har hjälp av hunden för att dela ut tidningar.
Ett mer förnedrande synsätt på människors sjukdomar får man leta efter!

Anonym sa...

Läs en intressant essä skriven av Karina Johannisson om diagnosers betydelse genom tiderna. http://www.axess.se/svenska/2003/05/frizon.php

Sven Teglund sa...

anonymous:tack för tipset!