torsdag, december 28, 2006

Moln 3 - molnen och skapandet”Molnens milda färgtoner och förgängliga former ger alla dem som förmår uppfatta dem med målarens blick en tillfredställelse som jag skulle vilja kalla ett sjätte sinne”
(Charlotte Smith 1804)
Meteorologin som vetenskap och kunskapen om molnen i synnerhet har kommit att bygga broar mellan naturvetenskap, poesi och konst. Luke Howard (han som gav molnen namn) hyllades då han med sin nya kunskap om molnen gav både nödvändig precision och utrymme för subjektivitet.. Howard slog fast att meteorologin är betraktandets vetenskap. Han har givit ett vetenskapligt livsbejakande språk som lovprisar det poetiska i naturen.
”Det hakade fast vid den högsta toppen och färgade solnedgångens sista glödande rester. Sakta, sakta frigjordes dess kanter. Några toviga bitar slets bort, steg uppåt och försvann. Undan för undan dunstade hela flaket bort från mina ögon, som om det spunnits i en slända av en osynlig hand” (Goethe)
Vintern är mörkrets tid, men också en tid då det sparsamma ljusets spel med molnen kan bli synnerligen effektfullt. Rikta blicken upp mot rörelse, förändring och förgänglighet. Låt dig förundras och inspireras!

1 kommentar:

Ella. sa...

Så sant och jag lovar följa uppmaningen!
Herrar Ryssbält tillönskas ETT GOTT NYTT ÅR!