torsdag, december 07, 2006

Kjell är snäll

Kjell lagar bilar på helgerna. Varje lördag och söndag skruvar han och fixar andras gamla och trasiga bilar. Han tar emot jobb från folk som han känner eller från sådana som mig, som fått tips från bekantas bekanta om att Kjell, han hjälper till om din bil är sönder. Han räknas som en bilexpert som bara genom att lyssna på motorn kan göra avancerade analyser och ställa diagnoser.

Kjell är anställd i en transportfirma, han sköter om att planera och organisera godstransporter över hela landet. Att anställa chaufförer och se till att det finns extra folk, det är hans huvuduppgift. Och helgerna tillbringar han i verkstaden.

Han är aldrig ledig. En mobil finns påslagen hela dygnet runt, året om och dit kan chaufförerna ringa och sjukskriva sig när som helst. Och det gör dom också, ibland strax före en viktig körning. Många har spritproblem säger Kjell. De ringer på lördagsmorgon och påstår att det har ont i ryggen men Kjell vet att de druckit sig full kvällen innan. Ljug inte för mig, säger Kjell.

För Kjell genomskådar de flesta lögner, han har nämligen själv varit alkoholist. Numera är han en nykter alkoholist. Det är egentligen därför han jobbar hela tiden. Att alltid ha fullt upp, med jobbet i firman och med bilreparationer på helgerna, är ett sätt för honom att hålla sig från spriten. Det är inte så ovanligt med den kopplingen mellan alkoholmissbruk och arbetsnarkomani. Många periodare ”jobbar som fan” när de arbetar och sedan super de till. Men så är det inte längre för Kjell, han arbetar bara.

Han har ingen egen verkstad utan använder transportfirmans. Det är väldigt praktiskt, han kan då sköta både jobbet och bilreparationerna samtidigt. Ibland måste han ordna vikarier på helgerna med kort varsel. Det är konstigt säger Kjell, att en del dricker fast dom kör lastbil. Kunder ringer hit och klagar och det håller ju inte, så dom som dricker får sluta. Det håller inte att supa på jobbet, en del kan sluta, andra inte, säger Kjell med stor portion sympati och medkänsla i rösten.

Verkstaden blir en plats för många olika människor och en slags samlingspunkt för udda existenser. Det är ju alltid öppet och Kjell bjuder på färskt kaffe. Vissa chaufförer är fast anställda medan andra kommer in tillfälligt, kör några körningar och fortsätter sedan med A-kassan. Jag förstår att den svarta marknaden har ett visst utrymme på denna plats. En stor del av dem som kommer in är ungkarlar i en ålder då de flesta brukar vara gifta och ha familj. De dyker upp på helgerna, dricker kaffe med Kjell och surrar en stund. De är inte främmande för att hjälpa Kent lösa ett problem med någon bil som är under reparation.

För det är betydligt enklare med bilar och motorer, än med mänskliga relationer.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag önskar just nu att det skulle var lika lätt med mänskliga relationer som med motorer och bilar för jag är så trött, så trött på mänskliga relationer.

The Ryssbält tapes sa...

Kanske du skulle uppsöka Kjell..
Då skulle du få en kopp kaffe, och sitta ner en stund.
Bra för trötta.