söndag, februari 18, 2007

Peter Dahl i LuleåLördagen 17 februari invigde Peter Dahl sin utställning i konsthallen Luleå.
Han blev välkomnad och intervjuad av Eva-Gun Jensen.
Peter berättade följande.

”Den här utställningen är arrangerad så att jag plockat fram tavlor, teckningar och litografier som jag inte sålt. För jag har försökt att stoppa det där med att sälja för jag har ångrat så många tavlor som jag sålt. Det har faktiskt hänt att jag köpt tillbaka tavlor. Det är roligt att ha dem själv men nu har jag inte plats med dem hemma, så jag har lånat ut dem till olika människor, vänner och institutioner. Det här är hoplånat kan man säga.

Det går alltså att visa en del av vad jag gjort utan att det är något speciellt tema. Det mesta är från 90-talet och möjligen lite från 2000-talet också, men också inslag från tidigare än så.Och den här stora tavlan är en triptyk. Jag var intresserad av tankar hur man byggde gamla gotiska katedraler, som aldrig nånsin blev färdiga. Meningen var nog att dom aldrig skulle bli färdiga utan människor byggde på hela tiden. I den här typen av målning var tanken den att den skulle kunna göras runt ett helt rum eller man skulle i princip kunna måla den runt hela jordklotet. Men jag orkade bara hålla på med tre bitar. Den här heter floden och den målades i början av 90-talet, det är vatten och här kommer en våg av människor.

Caribanien
Det var så att vår familj flyttade från Norge 1939, pappa fick jobb i Sverige, vi hamnade på ett pensionat och det fanns inga kompisar där och jag kunde hålla på med mina fantasier. Och då uppfann jag det här landet Caribanien. Jag lekte med det inspirerad av både sagor och serier. Jag har byggt upp Caribanien med leksaker, för det är ju ett land skapat av fantasin, men det finns en modell i verkligheten. Och dessa miniatyrer har jag nu målat av och de finns på utställningen. Caribanien är en stor värld och jag har flera kompisar som deltagit och gjort kartor, en stor Atlas över världen och skrivit historieböcker om vad som hänt. Och det fanns politik, vi lekte krig eftersom det var 40-tal och det var krig.Krogbilder
Kroglivet har varit mycket intressant att skildra för där träffar man människor som är lite avslappnade, man kan sitta och titta på det som händer. Det är svårare utomhus att sitta och titta på andra. Det är mer tillåtet där på krogen. När jag höll på att göra bilder till Bellmans Fredmans epistlar då var det mycket krogmiljö det handlade om. En del av dessa krogbilder är från verkliga krogar, andra från mer fantasiställen. Bl a en krog som heter Rosmarin, en kvarterskrog som finns i samma hus som jag bor i. Jag har också några litografier från operabaren som är en mycket tjusig miljö, det är en sån fin arkitektur där i jugend stil.

Teckningar
Det är roligt att ställa ut teckningar. Det är sällan som folk gör det men jag tycker att teckningar är viktigt inom konsten, eftersom det är grunden till både måleri och skulptur.
Samtidigt är teckning väldigt enkelt och opretentiöst och en bra teckning tycker jag är toppen.

Jag håller fortfarande på att måla men jag orkar inte så mycket, för jag har haft diverse trubbel bl a en stroke som gör det svårt att minnas ibland ”.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack. Det är bra att få info. om man missat något.

Anonym sa...

Tack för den fina redogörelsen för mitt småprat på utställningen i Luleå Konsthall den 17:e februari 2007. En liten kommentar, mitt fantasiland heter Caribanien. (Försökte bifoga ett foto från Caribanien, men lyckades inte.)

Bästa hälsningar,
Peter Dahl

The Ryssbält tapes sa...

Åh tack för det. Vad roligt att du uppskattade mitt inlägg, känner mig hedrad att du läst det.
Ska genast redigera och ändra till Caribanien(hoppas att du försöker skicka fotot igen,du kan skicka till ove43@hotmail.com

Det känns roligt att vi i Luleå äntligen har en konsthall som kan ge rättvisa åt dina fantastiska bilder!

simon sa...

det där är väl inter peter dahl, utan christer ulfbåge på tv-sporten?