söndag, februari 25, 2007

Skuggan av sitt forna jagI.
Jag ser den lilla tallplantan och dess skugga.
Tallen finns i verkligheten i skogskanten vid Porsöfjärden. Men samtidigt som tallen finns därute blir den också en upplevelse i mitt medvetande d.v.s. en upplevelse som jag har.
Jag kan därför säga att tallen också finns i mig.

Och när nu alla ni som sitter framför era datorer och tittar på den lilla tallen, så uppstår även i ert medvetande en upplevelse av en liten tall. För varje besökare uppstår tallen om och om igen.
Man kan säga att genom att tallen hela tiden blir till en unik upplevelse hos mig och mitt medvetande, och hos dig i ditt medvetande, så finns ingen objektiv beskrivning av tallen och dess skugga.

”Allt i min verklighet står i relation till din verklighet och dessa verkligheter hänger samman och reflekterar varann” skriver Sante Poromaa i boken ”Bortom alla begrepp”.
Tallens skugga förändras hela tiden beroende på solens uppförande; ibland lång skugga, ibland ingen skugga alls. Men inte bara skuggan utan även själva tallen förändras ständigt, men mindre uppenbart. Den utbyter hela tiden atomer och molekyler med omgivningen i pågående processer osynliga för blotta ögat.

Ingenting är beständigt utan förändras hela tiden. Men med hjälp av de särskiljande orden lyckas vi tro att saker och ting har en bestående och självständig natur.

Vi kallar därför alla skuggor för skuggor och glömmer att ingen skugga är den andra lik.

II.
Min kropp är tallen och min personlighet är skuggan.
Min kropp finns i verkligheten men min personlighet är en upplevelse i mitt medvetande d.v.s. en upplevelse som jag har.
Man kan därför säga att personligheten finns i mig.

Och precis som skuggan förändras på grund av solen, förändras min personlighet hela tiden beroende på andra människors blickar. Ibland är jag stor och ibland förintad.
Min personlighet står i relation till andras personligheter och de hänger samman och reflekterar varann.

Och med hjälp av det särskiljande namnet Sven, lyckas vi tro att jag och min personlighet är bestående och har en självständig natur.
Men då glömmer vi att även Sven är en skugga av sitt forna jag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket, mycket bra, Sven!