måndag, januari 21, 2008

Samtal om konstNågra halvgamla män och en kvinna har samlats i en lokal för att samtala om konst. Inbjudare är en av dessa män som är närmast förargad över de tre tavlor av halvgammalt snitt som en annan av dessa män har valt att ställa ut i möteslokalen.

Betrakta denna tavla, som blir en källa till ett längre samtal, är det konst? Man brukar säga bra konst är sådant som väcker frågor och tankar.

Vår inbjudare säger att han ingenting förstår, att det är ett kludd utan mening. Dessutom inte inramad.

Samtalets vågor går fram och tillbaka. Vad är det vi ser? Fler och fler frågor väcks. Inbjudaren säger till slut, att ju mer vi pratar om bilden desto bättre tycker jag om den.

Slutsats – konst blir bäst i dialog mellan olika betraktare. Vad som sedan är bra är sedan en fråga om smak. Vad tycker du?

Johan

Andra bloggar om:

6 kommentarer:

Staffan sa...

Jag tycker inte det behövs dialog för att göra konsten bra. Det räcker att bara titta, fundera och göra sina egna associationer. Vad som sedan är god smak har väl bara Mats Gellerfelt och Stig Larsson rätt att uttala sig om ;)

The Ryssbält tapes sa...

Det ligger mycket i det, det blir ju nån sorts inre dialog. Men, jag vet också att diologen med andra kan vidga perspektiven. Jag kan se sådant jag inte sett med min egen blick. Det här gäller ju inte bara i konsten, utan alla livets små som stora frågor

bert sa...

"Några halvgalna män och en kvinna ..."

Så läste jag.
Undrar varför.

The Ryssbält tapes sa...

"Bild i byn" heter det öppna forum som ställer ut och samtalar om bild i alla möjliga former. Oftast är vi en liten kärntrupp som möts kring något tema. Kanske ska man känna sig lite halvgalen för att vara tillfreds i sällskapet.

anna sa...

Robert Irwin definierar konstbegreppet så här;
"en kontinuelig undersökning av vår uppfattningsförmåga och ett kontinueligt vidgande av vårt medvetande om världen omkring oss"
Sjukt smart. Heja Irwin!

The Ryssbält tapes sa...

Anna, tack för definitionen. Då låter det som att det finns lite hopp för världen!