fredag, januari 25, 2008

Brandvaktarstugan på VälmbapoudaOtaliga gånger har jag besökt denna plats, som barn, ung och vuxen. Ingen årscykel är fullständig utan denna lilla toppbestigning på 710 m öh.

Minnena från platsen är nästan lika många som vandringarna hit. Återkommande möten med falk och örn. Vid något tillfälle färska spår efter Björn. Ibland med en stillhet och utsikt över en bra bit av landskapet Lappland. Andra gånger med så starka vindar att jag knappt kunnat stå upprätt. Vid dessa tillfällen har den lilla stugan utgjort ett tryggt vindskydd på läsidan.

Sedan några år är stugan öppen. Hemvärnet förvaltar den och platsen är populär för vinterns skoterfolk.


Det som för mig har blivit det givna målet för återkommande vandringar var under 1940-talet en arbetsplats sommarhalvåret för en fattig familj från byn. Varje sommar flyttade familjen upp hit. Brandvaktarstugan ”tjänstgjorde” också som bevakningsplats under krigets beredskapsår. Under dessa år var det försvaret som hade ansvaret för stugan.

Bortsett från brandvaktartornet är stugan intakt sedan snart 70 år. Den är så väderbiten att den trots brist på underhåll kommer att överleva mig och mycket längre än så.När jag sitter inne i stugan och hör vindens tjut genom kaminröret går tankarna till den familj som vistades häruppe långa perioder. Vad gjorde de och hur hanterade de den tid som det knappast kan ha funnits brist på? Visserligen fick familjen återkommande besök från byn. Platsen var visst ett populärt utflyktsmål på söndagarna, men här måste det ha funnits massor av ensamhet och plats för egna tankar.

En familj i Välmbapoudas brandvaktarstuga, en del av vår beredskap och en liten del av vår historia….

Johan

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Staffan sa...

Var ligger denna stuga?

The Ryssbält tapes sa...

2 mil söder om Arjeplog vägen mot Slagnäs. En skylt anvisar stigen mot toppen. Efter ca 2 svettiga kilometer är du där.