lördag, januari 05, 2008

Framsynta KalixKalix har gjort det igen. Först blev Kalix årets IT-kommun. Sedan byggde kommunen en galleria som fick världen att häpna. Nu är man i full färd att planera för en sandstrand med palmer längs med älven.

Till skillnad från Luleå som fortfarande envisas med att ha kvar alla gråa isbjörnar längs med gång- och cykelvägar har Kalix tagit det här med klimatförändringarna på allvar. Kommunen förbereder sig i god tid för att varmare klimat. Det kommer ju troligen en tid då turistmålen längs med Medelhavet inte lockar längre, då allt har omvandlats till het ogästvänlig öken.

Framsyntheten har dock sina dock sina gränser. Kalix har glömt en viktig detalj. När klimatet blir allt varmare blir våra hav varmare och de stora isarna på Grönland och i Antarktis smälter. Resultatet – havet stiger ohejdat. Palmstranden längs med älven blir snart ett minne blott, sedan den liksom hela Kalix har dränkts av havet.

Synd Kalix, det var i alla fall ett lovvärt initiativ.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vattnet i älven kommer ju från regnet på fjällen. Det kan väl inte påverkas?

The Ryssbält tapes sa...

Både ja och nej. Älvvattnet utmed kustbandet är ju lika med havet. Här är de processer som sker i våra vårldshav avgörande. Däremot kan det på sikt bli andra bekymmer uppströns älven. Mycket tyder på att vi kommer att få mer nederbörd i framtiden och därmed häftiga vårfloder. Ett annat hot är allt vatten som finns magasinerat i våra glciärer. Dessa börjar nu smälta. De kommer med tiden uppstå allt flera smältsjöar. Det fins här vid en kritisk punkt risk för plötsliga sked då hela sjöar rasar ner i dalgångar. Bäva månde Luleborna med Sourvadammen!