söndag, september 30, 2007

UtsikterOm man som jag växt upp i Husum så vet man att det är bra om alla i ett samhälle har samma utsikt. Det spelar ingen roll var i Husum man bor, fabriken är det första man ser när man drar upp rullgardinen på morgonen.
Och ser man inte hela fabriken så ser man iallafall skorstenarna och röken.

Och om man bott i Gällivare, som jag gjort, så vet man att alla som bor där, ser Dundret varje morgon. Det spelar ingen roll var man bor i Gällivare eller Malmberget, alla har samma utsikt i form av det stora Dundret.

Folk som bor på sådana ställen där det finns en, gemensam utsikt för alla, blir harmoniska och trygga. Genom att alla ständigt har samma sak för ögonen - morgon, middag och kväll - så präglas samhället av gemenskap och sammanhållning.Det finns helt enkelt inte behov av olika perspektiv och skilda sätt att se på saker och ting.Det finns ett synsätt nämligen det riktiga!

I andra städer och samhällen finns inte denna gemensamma utsikt. Till exempel i Luleå så ser man helt olika saker om man bor på Porsön jämfört med Bergnäset. Och ännu mindre samsyn finns det med Hertsön. Det är därför egentligen konstigt att Ryssbält tapes kan hålla ihop under samma flagg,med tre herrar som saknar gemensam utsikt.

Men när vi träffas i stugan i Ryssbält två gånger om året, då sitter vi hela dagen och tittar ut genom samma fönster. Därute finns Törefjärden. Tack och lov för dessa stunder med gemensam utsikt. Då stärks vår sammanhållning och vi tycker plötsligt likadant igen.

I ett helt land som t ex Sverige är det omöjligt att alla ska ha samma utsikt. Men ändå behöver man något som håller samman. Förr fanns det två saker som gav oss denna känsla av att vi hörde ihop, nämligen "Ring så spelar vi" med Tellemar, och Hylands hörna på TV. Alla i Sverige hörde på samma radioprogram på lördagsmorgon och alla såg på samma tv- program på kvällen. Tala om gemensam utsikt! Alla drack kokkaffe och samlade in pengar till Röda fjädern.

Numera finns det tusen och åter tusen TV- och radioprogram att välja på och någon gemenskap i landet är nästan omöjlig att uppbringa.

Men jag tror ändå att det finns en sak som fortfarande har en sammanhållande kraft för oss alla: Nyheterna.
Vilken kanal du än tittar på så är det nyheter, nyheter och nyheter. Och om man slår på radion så är det nyheter, nyheter och nyheter. Och varje timme hela dagen är det nyheter, nyheter och nyheter. Och i stort sett är det samma nyheter överallt, på alla kanaler i TV, i alla kanaler på Radio och i alla tidningar.

Vår gemenskap hålls ihop genom att vi alla har hört eller sett samma nyheter. Det är dagens minsta gemensamma nämnare.

3 kommentarer:

bert sa...

... och så fick vi alla samma insikt.

Agneta sa...

OM nyheterna inte är sanna!

Vad finns då kvar som gemensam nämnare? En lögn ?

The Ryssbält tapes sa...

bert: Precis. Det var det som var meningen...

agneta: Jag vet inte om det finns sanna nyheter, men spelar det nån roll egentligen? Huvudsaken är väl att vi hört samma nyheter som alla andra.