onsdag, september 05, 2007

Det är inte Stalin...



Stora män i historien har alltid velat göra avtryck. Det brukar inte räcka med handlingar. Det fysiska avtrycket, bysten, brukar vara ett sätt att markera sin viktighet för kommande generationer.

Detta gäller även Willhem Peterson-Berger som tronar i ensamt majestät i sin fagra sommarhage på Frösön. Bysten uppförd under kompositörens livstid och markerar med sin plats en tydlig närvaro av den sedan länge döda kompositören.

Som sagt, det är inte Stalin, även om bysten för ett ögonblick kan ge tankar dit. De levde ju trots allt parallellt under första halvan av förra seklet och skrev sin historia på olika vis.

Till skillnad från alla byster av Stalin som sedan länge lämnat scenen lär Peterson-Bergers byst ha framtiden för sig. Det är trots allt en viss skillnad mellan omnipotenta tyranner och omnipotenta kompositörer. Tack och lov för det!

2 kommentarer:

Anonym sa...

En annan skillnad dem emellan är att Stalin ständigt höll hov omkring sig vilket Wilhelm undvek. Han hade en lite glugg i sitt hem på Frösön där han kunde se vem som kom för att sen smita ut bakvägen, vilket han oftast gjorde.

The Ryssbält tapes sa...

Ny kunskap för mig. Tack och lov är nog skillnaderna större än likheterna.