fredag, juni 01, 2007

Psykopatingenjörer

Dom flesta som utbildar sig till ingenjörer gör det för att dom gillar tekniska saker. De tycker om att utveckla, uppfinna och konstruera objekt i metall, plast, betong eller trä. De älskar helt enkelt den materiella delen av tillvaron.

Ingenjörernas förhållande till människor är däremot annorlunda. Ingenjörer har en stor portion empati och medkänsla med andra, men de vet inte vad de ska göra med den. När en ingenjör möter någon som mår dåligt, är ledsen eller vill prata om något problem, så börjar också ingenjören att må dåligt. För mänskliga problem går inte att räkna ut med hjälp av en integralekvation eller någon fysikalisk princip och vad i hela friden ska man då göra åt problemen…?

Frustrationen hos en ingenjör över mänskliga problem gör att de helst väljer att undvika människor och istället fördjupa sig i det materiella; betongen, stålet, järnet och kiselskivan. Där behövs ingen empati! Helt okänsligt kan ingenjören svetsa i plåten, spränga sönder stenen eller gjuta i formen och alla problem som uppstår är bara materiella. Det går att räkna ut nya lösningar på problem och konstruera mer och mer avancerade apparater.

Ingenjören förhåller sig till materien som psykopaten förhåller sig till människor; man manipulerar allt för sina egna syften.

Men det finns ett problem. De saker som ingenjören konstruerar i samhället; broar, hus, bilar, elektronik, ja, allt som finns i den moderna civilisationen – påverkar natur, människor och djur. Ingenjören tänker inte på det. Han missar helt att alla finurliga tekniska lösningar också ger stor påverkan på naturen och sedan återverkningar för människor och djur.

Och vi humanister har överlåtit stora delar av vårt samhälle till dessa psykopatingenjörer. Igår kväll såg jag på tv en ingenjör som på fullt allvar föreslog att man skulle bygga en damm från Stockholm, över Åland, till Finland. På så sätt skulle man göra hela bottenhavet och bottenviken till en insjö med sötvatten! Fantastiska planer eller hur? Det fanns tydligen folk redan som satt och skissade på ritningarna. En sådan tanke kan bara uppkomma om man blundar för konsekvenserna.

På radio hörde jag om det stora dammbygget i Kina. Den nybyggda 40 mil långa vattenkraftsdammen Tre raviner i Yangtzefloden är ett välkommet tillskott till ett stigande elbehov och är världens största damm.
Men paradoxalt nog så hotar nu den nya kraftverksdammen Yangtzedeltats existens. För det sediment som i årtusenden forslats med flodens kraft och som byggt upp deltat så att det står emot erosionen från havet, har minskat med en tredjedel sedan dammen började användas. Hela Shanghai riskerar helt enkelt att sköljas ut i havet!

Kanske man skulle skicka ingenjören som ville bygga dammen mellan Sverige och Finland till Kina. Han kunde ju bygga en damm utanför Shanghai så att staden skyddas från havet. Då kanske företagen i Shanghai kan fortsätta bygga allt högre skyskrapor, utan att riskera att dom ramlar omkull när marken blir underminerad.

Eller så låser man in alla ingenjörer på särskilda vårdhem.
Hem för personer som saknar förmåga att förstå att Gud skapade jorden och ingen människa kan göra om det. Vad sägs om psykofarmaka…?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Den kategori studenter som mest besökte opera, konserer och teater i Göteborg var från Chalmers Tekniska Högskola. Jan Johansson kom från Chalmers. Galenskaparna från Chalmers. Bara för att Du inget begriper av ingenjörskonst så innebär det inte att ingenjör inte begriper kultur.

Teg sa...

du känner bara mindervärdeskomplex för att du inte kan svetsa.


det sociologiska geniet Pierre Bourdieu har ju konstaterat ett och annat. Kulturellt och ekonomiskt kapial avgör vilken status man har i samhället. Jada, jada.

Jag har hört en ny grej. Att han kom på att på landsbygden finns det en tredje parameter, kallad "händighetsparametern" typ.
Det är nämligen så att man får status beroende på hur händig man är. Män med tummen mitt i handen får låg status. Man ser ner på stadsbor eftersom de verkligen inte vet hur man gjuter en trekammarbrunn.

vet inte rikigt vart jag vill komma. Annat än att säga att händigheten är viktig på landsbygden. Därför är ingengörer högstatus. Men det är bra observerat att de hanterar människror som om de vore material.
Social ingenjörskonst är ju ett av de snyggaste orden. Eller det kan vara två ord också.

Är det någon som fortfarande läser den här kommentaren? Tycker ni inte att den är svamlig? Hade jag varit er så hade jag slutat läsa efter tre meningar. Men ni läste ända hit. Om ni gillar internet tycker jag att ni inte ska läsa detta inlägg. Gå hit (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2813&a=653472) istället och läs vad Bengt Ohlsson har att säga om nätet.

The Ryssbält tapes sa...

anonym: Galenskaparna kultur..?

teg: Lite svårt att följa ditt resonemang, det går egentligen inte att veta vad du menar. Ditt inlägg är alltså kultur, i klass med en recension i DN..

Men jag har inget mindervärdighetskomplex i förhållande till ingenjörer. Jag har tröstat många ledsna ingenjörer i mina dar.
Men min tes håller fortfarande: Vilka håller på att förstöra den här jorden? Svar:Ingenjörerna.

Teg sa...

nej jag vet inte heller vad jag ville säga. jag trodde att jag skulle säga nåt men det blev skit och sen så orkade jag inte sudda...


det är definitivt ingenjörerna som förstör jorden. uppbackade av ekonomin.

The Ryssbält tapes sa...

teg: efter att ha besökt Snickar-Anders idag så börjar jag att förstå vad du menar. Förutom ekonomisk eller kulturell status kan man ha status genom att vara en händig karl, eller hur? Idag efter alla Timellprogram så är det jäkligt hög status att vara händig snickare. SnickarAnders har byggt ett otroligt fint hus, helt i klass med Sommartorpet.

Jag tycker att snickare och händiga karlar dom har hög empati både med människor och material. De gillar att använda trä på ett naturligt sätt. Men om någon ingenjör får bestämma byggmetoden då blir det puts direkt på trä utan luftspalt, den senaste skandalen inom byggbranchen.

Jag ska läsa mer Bourdieu....

Anonym sa...

Är Galenskaparnas skämt över din förmåga att förstå?
Eftersom Du inte förstår samband riktigt. Beslutet om Yangtze river och den stora dammen togs av politiker, eftersom den i snitt vart tredje år svämmar över och folk drunknar, samt för att vanligt folk behöver elektricitet. Ingenjörer konstruerar, men själva arbetet utförs av andra. Det ingenjörskonsten som skapar överflödet så att samhället har råd med drönare som inget nyttigt gör. Om ingenjörer fick bestämma skulle samhället fungera bra. Problemet är att det finns för många människor som inte begriper vilka tekniska lösningar som redan finns, men ändå vill bestämma. Fin kanot på några bilder. När man tillverkar den avges massor av extremt miljöpåverkande gaser. Tänk på det när Ni paddlar omkring till ingen nytta, mer än egennyttan. Vi ingenjörer förser er med möjligheter - det är Ni som inget begriper som gör valen. Skyll inte på hjärnorna som ger er valmöjligheter. Skyll Era egna hjärnor för att Ni inte gör rätt val.

Anonym sa...

Vi ingenjörer kunde bygga hus i Indien för 2000 år sedan med betong som håller än idag. Romare och Mayafolket kunde bygga hållbart. Kunskap finns för hållbart byggande.
Val av metoder bestäms av ekonomi, och ofta väljs fel metoder medvetet för att om bara normer uppfylls straffas inte byggaren.
Det är bygglagar som är felaktigt utformade. Ekonomer, jurister och politiker -- Det var inte en ingenjör som tar dessa beslut. En ingenjör vill alltid välja bästa tekniken, men sällan får han det. Ingenjören får anpassa sig till den som betalar och bestämmer.

Anonym sa...

äh, det är sommar ute!

Anonym sa...

Inte ens psykofarmaka skulle "bita" på dem förstår jag efter att ha läst kommentarerna.

Anonym sa...

Din okunskap är skrämmande… Att generalisera på detta sätt är pinsamt.
För det första; Begreppet ingenjörer innefattar en hel yrkeskategori där flertalet arbetar med miljöfrågor, genetik, biokemi samt humanbiologiska tillämpningar.
För det andra; Jag får inte ihop ekvationen Yrke = Identitet, men utifrån ditt resonemang att döma så har du lösningen på detta matematiska dilemma.

Vad jag förstår på dig så bor du under bar himmel, promenerar på stigar till arbetet, plockar hem frukten i fickorna, korsar älvar simmande, skriver i händerna, medicinvägrar, och anser att dagens metoder för rening av industriutsläpp och kontroll av livsmedel är helt onödiga.
Om du känner dig oroad för naturen så kan jag upplysa dig om att kunskap och kontinuerliga undersökningar krävs för att på ett effektivt sätt arbeta för att förbättra miljön. Något som dagens ingenjörer frenetiskt arbetar med.