onsdag, april 18, 2007

Vad händer med dina händer?

I bondesamhället och sedermera även i industrisamhället fanns den protestantiska arbetsmoralen formulerad; arbeta i ditt anletes svett, förträng dina känslor, försaka njutning och vänta på belöning i nästa liv. Ett perfekt budskap för att få alla att arbeta mer än vad som är nödvändigt. Och det fanns också starka krafter att dämpa sexualiteten, passion och starka känslor var naturligtvis ett hot mot den sociala arbetsordningen.

Att ”inte rulla tummarna” hade därför en symbolisk betydelse. Man skulle inte sitta med armarna i kors och inte göra någonting, men två tummar som rullar mot varandra gav också associationer till både onani och homosexualitet. Händerna skulle alltid vara sysselsatta och när man gick och la sig skulle dom ligga på täcket.

För kvinnorna - som det naturligtvis var särskilt viktigt att hålla sysselsatta - blev det så att de nästan aldrig satt med händerna stilla. Alla ledig tid, under samtal eller i vila, så fanns stickningen eller virkningen i händerna för ett långt och mekaniskt upprepande. Den erotiska otillfredsställelsen vävdes in i speciella och komplicerade mönster.

Att sitta overksam med händerna var en synd i många kretsar (EFS, pingströrelsen). Det var helt enkelt skamligt! Vad kunde inte händer hitta på om de fick fullt utrymme!

På så sätt har arbetsmoralen i Sverige (och Tyskland) alltid haft en stark religiös prägel. Att arbeta och leva ett strävsamt liv var nödvändigt för att inte man skulle lockas att synda. Medelhavsländernas katoliker har aldrig omfattas av denna arbetsmoral, eftersom de då och då kunde göra sig syndfria genom bikten. När man åker till Grekland så kan man se många gamla tanter sitta på stolar och bara titta, utan att göra något speciellt med sina händer.

I och med sekulariseringen håller nu arbetsmoralen på att luckras upp. Ungdomarna ställer helt andra krav och de omfattas inte av rädslan för att rulla tummarna. Jag ser det som ett stort framsteg i samhället, denna underbara, passionerade, utagerande och egoistiska lathet som många ungdomar idag uppvisar.

För dom är bara lata om de är ointresserade.
Om de är intresserade kan de försätta berg.

Läs mer »

5 kommentarer:

notes from a vigorous mind sa...

Idag, och i den lilla värld jag lever i, så är vi nog ganska tvärtemot bondesamhällets (till oss) forna moral. Visserligen arbetar vi hårt, men sittandes framför våra datorer som arbetsverktyg blir det inte mycket svett som dryper.

Däremot anammar vi våra känslor, uppskattar njutningen och försöker njuta av varje dag. För belöningen önskar vi få i detta liv.

Det är intressant att läsa det du skriver, att få tänka efter och inse att vi idag verkligen försöker leva livet. Inre lycka och ett meningsfullt liv värderas högre än 'gamla arbetsmoralen'.

Kan vara på gott och ont visserligen, men upp till var och en. Och idag tycker jag att vi har den valmöjligheten. I min lilla värld i alla fall *ler*

Ha're

The Ryssbält tapes sa...

Jovisst har det blivit mycket bättre för många av oss, att vi försöker uppnå inre tillfredställelse och inte bara jobba. Men det finns fortfarande många arbetsnarkomaner out there....

notes from a vigorous mind sa...

Oh ja, jag håller fullständigt med.

Jag tror det är så hemskt mycket lättare att engagera sig i sitt jobb, än att uppnå inre tillfredsställelse.

Maja sa...

Undrar vad som håller på att ske nu i denna sexifierade tid. Hushållsarbete, stickning och virkning ökar nu i popularitet. Säger detta oss något om vad som händer med synen på kvinnans sexualitet?

The Ryssbält tapes sa...

Maja: Jag vet inte men under många år har stickandet varit borta, kanske som en protest mot forna tiders tankegods. Numera kan väl kvinnor sticka och virka bara för att det är roligt att skapa något. Men det är ju en intressant tanke att det idag kan ligga en protest i det, mot sexfixeringen...