tisdag, januari 23, 2007

Hus-trun

Hus-trun kan härledas etymologiskt från ordet husfrun. En husfru är någon som har hand om hushållet. Trots alla år av jämställdhetssträvanden så är det nog som vanligt, mannen har ett hus och en hustru, och hustrun tar hand om maten, disken och skjortorna hans. (jmf med Axén-Olin)

Konstigt nog är det mannen som renoverar huset medan hustrun ständigt försöker renovera mannen. Hon köper nya kläder, kalsonger och strumpor och försöker vänja honom med nya färger. Om hans mage växer ransonerar hon hans fikabröd.

Men mannen blandar ihop sig själv med huset och tycker att hustrun ska vara nöjd om huset ser bra ut. En man, som frun lämnat, uttryckte det så här: ” Jag har renoverat hela detta hus, varenda millimeter har jag gått igenom, och så kommer hon plötsligt och säger att hon vill skiljas! ”

Hustru-ar blir ibland missnöjda med huset de bor i och det spiller naturligtvis över på mannen. När hon säger att grannens ombyggda hus verkar mycket bättre så känner mannen sig personligen kränkt av ett sådant påstående. Nästan som en form av kastrering.
Män hatar grannar som renoverar sina hus och bygger om och gör större kök. Det förstör stämningen i grannskapet.

Många män slutar bry sig. Jag är en av dem. Jag tror inte längre att mitt hus är viktigt eller att det behöver bli modernare. Jag låter inte heller en hustru ta hand om min kläder, det gör jag själv. Möjligtvis, kvällstid, kan hon få ta hand om min kropp, men bara på mina villkor.

Alltså, vårt hus är gemensamt och hushållet sköts av oss tillsammans.
Men det beror på att jag inte har någon hustru, för jag är inte gift.
Endast sambo.
Om någon av oss dör skulle vi behöva ett testamente.
Men då är det för sent.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att det är bra för dig att du inte är gift.

Modesty sa...

Mannen bygger monument för de nära och för eftervärlden, kvinnan utför varje dag ett sisyfosarbete med i bästa fall en tyst uppskattning. Historiskt har det nog varit så för många men jag tror på ord och kommunikation. Jag ser det hos mina barn och deras generation. Även om sonen när han var liten (4år) sa: Jag vill bli bonde om jag slipper ha en hustru.

The Ryssbält tapes sa...

Jag tror också att det blir förändring med ungdomarna.
Hustru-arna kommer att försvinna precis som hemmafruarna försvann.
Och kvar blir husen.
Kanske lite mer ostädade än förut.