onsdag, januari 17, 2007

Gyllene snittet i syskonskaran.

Ryssbält tapes presenterar ny vetenskaplig teori!

"Det gyllene snittet" är ett universellt mått som genomsyrar de flesta former och strukturer i naturen. Allt som man uppfattar som vackert har sina speciella proportioner. Gyllene snittet handlar om olika värdens förhållande till varandra, och utgår från talet phi =1,61803.

Fibonaccis talföljd, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34.....osv där summan av de två senaste talen blir nästa tal, är en enkel beskrivning av Gyllene snittet. Denna talserie finns överallt i naturen. En tallkottes fjäll har t.ex. ett mönster med 8 spiraler motsols och 5 medsols. Ananasen har på motsvarande sätt 13 respektive 8 spiraler. Dessa spiraler kan även återfinnas i t.ex. solrosen och tusenskönan. Även människokroppens proportioner är indelade efter denna talserie.

Om man undersöker en vanlig björk, upptäcker man att bladen växer med ett avstånd av 137.5 grader mellan varandra, vilket motsvarar Gyllene snittet. (360 - (360 : 1,61803) =137,5)

Det innebär att på ett varv på kvisten så växer tre blad, med exakt samma avstånd mellan varje blad. På nästa varv kommer det fjärde, femte och sjätte bladet att lägga sig mitt mellan de tre första bladen. Först det tionde bladet blir skymd av ett annat blad !
I och med att bladen har ett exakt avstånd mellan sig, enligt gyllene snittet, så får alla blad maximal tillgång till Solen och inget blad skymmer ett annat i onödan!

Tänk om det fungerar på samma sätt i en vanlig familj!
Säg att föräldrarna motsvarar Solen, det ljus som barnen behöver för att växa upp. Det första barnet föds och får allt ljus på sig. Barnets egenskaper bejakas och upphöjs av de båda föräldrarna.

När så ett syskon föds, behöver det också mycket uppmärksamhet, lika mycket Sol som det första barnet.
Och då går det inte att lägga sig i skuggan av storebror eller storasyster. Det är istället nödvändigt för det andra barnet att bli tillräckligt annorlunda, för att föräldrarna verkligen ska Se det. Och det här det gyllene snitten kommer in igen.

Precis som bladet på björken, lägger sig det andra barnet 137,5 grader ifrån det första barnet, när det gäller egenskaper och personlighet. För att märkas och få tillräckligt med Solljus från föräldrarna, försöker det andra barnet helt enkelt att bli annorlunda än sitt äldre syskon.
Om det första barnet t ex är aktivt och utagerande så måste det andra barnet välja mera passiva drag, och om det äldre är stillsamt och lugnt så väljer det andra mer aktiva drag. Det styrs av första barnets egenskaper som de måste undvika, för att hitta sin unika plats i familjen.

På samma sätt så hamnar det tredje barnet 137,5 grader från syskon två för att få sin beskärda del av uppmärksamhet från föräldrarna. Men det innebär att det bara skiljer 85 grader mellan syskon nr 3 och nr 1. Det första och tredje barnet blir därför mera lika varandra, eftersom avståndet emellan dem är kortare, medan mellanbarnet skiljer ut sig.

Det tredje barnet kan få svårt att hitta egenskaper som är lediga och inte upptagna av de två andra. Men samtidigt blir tredje barnet mer fristående och kan välja lite mer fritt. Är inte så beroende av sina syskon.

Ett eventuellt fjärde barn lägger sig på andra varvet, endast 51 grader från syskon nr 1.
Vilken ordning i syskonskaran man är, blir helt avgörande för ens personliga egenskaper.
Och allt är ödesbestämt.

Någon kanske invänder mot ovanstående teori, och menar att det har betydelse om det är pojkar eller flickor i syskonskaran.
Men det är fel.
Denna teori är helt biologiskt betingad, medan kön, som alla vet, är en social konstruktion.

6 kommentarer:

Torparfrun sa...

Finns det då ett DNAarkiv att gå till vid själva befruktiningen så att rätt spermie smälter samman med ägget (som antas ha kollat arkivet redan).

Anonym sa...

Jag tror på det här, det stämmer helt in på mina egna barn.

Modesty sa...

Om man är tvilling då?

The Ryssbält tapes sa...

torparfrun: nej,det behövs inte. Barnet väljer sina egenskaper i förhållande till sina syskon. Men genetisk ärvs förutsättningarna.

anonymous: härligt! Bevis från praktiken.

modesty: tänkte inte på det.....

bert sa...

Nu har du allt funderat, va?

Men det är säkert rätt. Ja, alla fakta är ju riktiga. Teorierna uttalar jag mig bara om såsom just teorier. Och de är nog riktiga. Om jag förstår vad jag menar.

:)

Anonym sa...

Till Modesty och Ryssbält Tapes: ang tvillingar har det gjorts många undersökningar och studier som säger att de är som en person + en klon. Man vet inte vilken av dem som är kloningen dock. ;-)