lördag, januari 06, 2007

Att ge en present

Man kan ge en present på många olika sätt. Själva givandet, och för all del även mottagandet, kan ha många betydelser och intentioner sett ur ett relationsperspektiv.

Det mest neutrala givandet, till en person som man inte har en nära relation till t ex en arbetskamrat eller mer avlägsen vän, kan man gärna ge en glasskål. En blå skål inköpt på Duka fungerar bra i de flesta opersonliga sammanhang. Det finns olika prisklasser som man kan välja utifrån vad som passar bäst i sammanhanget.

Men en present till en nära vän bör utgå från en tanke, som härstammar ur välvilja och uppskattning av mottagaren.

Det blir viktigt med kommunikationen, att ett budskap medföljer presenten från givaren till mottagaren.

Den perfekta presenten är en kombination av 3 olika saker;
1. Givarens egna tankar kring vad som är bra att ha.
2. En empatisk inlevelse i vad mottagaren tycker om.
3. Ett kommunikativt innehåll som både avspeglar mottagarens personliga värderingar och intressen, samt den relation som finns mellan givaren och mottagaren.

Och det är det som är det svåraste. Sammanvägningen av alla dessa ingredienser.

Många skiter i dessa grundfakta och köper presenter bara utifrån sig själv och utgår bara från punkt 1. Mottagaren får helt enkelt skylla sig själv om han har en annan smak.

Andra utgår från nr 2 och gör sedan tvärtom. Det anses roligt att vända på det hela, och ge någon en present som han avskyr. Det är särskilt vanligt vid 40- och 50-årspresenter.

En annan variant är att utgå från nr 3 och ge en present som baseras på givarens irritation över mottagarens olika personliga särdrag. ( t ex att ge någon som aldrig kommer i tid en klocka)

Till presenter som saknar en sammanvägning av de tre viktiga ingredienserna, brukar också fogas högtidstal som bygger på den bristen. Man talar om födelsedagsbarnets tillkortakommanden, olika särdrag som retar omgivningen eller helt enkelt händelser då han gjort bort sig grundligt. Det anses roligt.

Jag har aldrig förstått varför man inte försöker ge en perfekt present och hålla ett positivt tal.
Det är väl inte bara andra som ska ha roligt när man fyller år.

8 kommentarer:

Agneta sa...

Att ge rätt present till rätt person är en konst som få behärskar.Det handlar om att kunna gå utan för sina egna behov och önskningar.
Din beskrivning av punkt 2 kan i verkligheten bli särskilt pinsam. Givarna vet ofta inte hur tydligt de avslöjar sig själva. Förnedringslusta och avundsjuka visar omedvetet upp sig och mottagaren kan bara stå där och tar emot. Vem försvarar sig själv på sitt eget kalas ?

rigg sa...

Jag kan lova att den som redan har "allt" inte har Kiss&Bajs.

Sedan, om den uppfyller Den perfekta presentens tre punkter är ju helt klart en annan fråga...

The Ryssbält tapes sa...

agneta: Bra fråga,det är nog ingen som försöker försvara sig, det är bara att ta emot. Visst är det så att givarna ofta avslöjar dolda motiv...

riggg: Otroligt! Bra presenttips kanske till någon man känner väl....

rigg sa...

Eller, för att citera Nalle Puh: "När du bär med dig en burk honung som du tänker ge bort till en vän på hans födelsedag - stanna inte på vägen och ät upp den."

Anonym sa...

Jag trodde att människor alltid hade trekombinationen i tanke vid presentgivande. Jag har nog haft tur. Eller att givaren har gjort det av välvilja och uppskattning. Men visst har det hänt någon gång en present har förbryllat mig. Nu förstår jag varför.

Modesty sa...

Jag, mina två barn och vår hund fick en hundkorg tillsammans i julklapp av en man jag faktiskt levde ihop med. Att han sedan tidigare visste att hunden redan hade två korgar tycktes inte spela någon roll. Jag tolkade det som om korgen var till oss alla fast det var grymt svårt att få plats.

The Ryssbält tapes sa...

modesty: Gav du honom korgen?

anders sa...

jag fyller år på fredag. jag önskar mig

en digitalkamera med 10megapixel
bra högtalare till min stereo
hörlurar (bra)
böcker (östergren, slas, auster)
dvd
cd: start stop med him kerosene (den är slut, men kan gå att få tag i på blocket)
hårprodukter
kläder (eller pengar till kläder)
biocheck
roland duo flanger stereo compressor-pedal (finns på jam)