torsdag, februari 07, 2008

Festen

De flesta gillar att gå på fest. Om så bara för några timmar lämna livets vanliga små som stora bekymmer och bara få må bra.
Jag gillar fester, men det ska vara en fest där jag fullt ut få vara mig själv och där jag möter människor som delar denna inställning.

Nyligen var jag på en sådan fest – den optimala festen. En nära vän skulle fylla jämt. För vännen skulle inte hans födelsedag stå i centrum. Han ville helt enkelt samla de människor han trivs med.

Den gode vännen hade hyrt en lagom stor lokal där ett fyrtiotal människor möttes. Tillräckligt många för att ge känslan av en stor fest, men så pass få för att få överblick och slippa en känsla av anonymitet. Det var människor med väsenskilda karaktärer med det gemensamma intresset av att vara nyfikna inför varandra.

För att det ska bli en bra fest ska värden kunna slappna av. Därför fanns det på denna fest trevlig personal som fick festdeltagarna att trivas, som höll i allt det praktiska och serverade god mat utan onödigt överdåd.

En optimal fest ska inte innehålla lekar, men väl en musiktävling där de bordsplacerade gästerna knyter band tillsammans med nostalgisk musik.

På en optimal fest bjuds på alkohol. Precis så pass mycket så att alla kommer i stämning, men så pass måttfullt att ingen går överstyr och blir berusad.

En optimal fest innehåller tal och små anekdoter om jubilaren. Dessa får inte ta över, men bidra till att höja den goda stämningen.

Musiken har en viktig plats på en optimal fest. På denna fest spelade naturligtvis ett levande band som hade god kontakt med de uppsluppna människorna och till slut blev en del av festen.

I glädje, nyfikenhet och prestigelöshet möttes vi denna kväll. En fest som gav mersmak åt livet. Tack att det finns tillfällen som dessa. Genomtänkta, sammansatta och enkla.

Johan

Andra bloggar om:

1 kommentar:

TotteP sa...

Hmmm. Låter som en toppenfest. En sån skulle jag vilja ha.