torsdag, februari 28, 2008

Betraktelser från en balkong – historien

Teneriffa, Los Cristianos.Det var en gång en ö som föddes ut havet för 8 miljoner år sedan. Sedan levde här fiskare och senare jordbrukare ett stillsamt liv i tusentals år. Till slut hittade penningen ön och turismen tog fart med början på norra sidan av ön.

Här i söder var Los Cristianos en fiskeby fram till en liten bit in i 1960-talet. Då började den moderna människan sin typiska ”kulturgärning”, exploatering och konsumtion. Först hittade rehabiliteringsanläggningen Clinica Vintersol hit. Därefter började saker gå fort. Lägenhetshotellet Torres, där turisten sitter på sin balkong, var det första som byggdes 1965. Fortfarande kanske Torres två hotellbyggnader är de högsta på orten.

Här fanns inga naturliga stränder. Lätt ordnat, i Sahara finns gått om varan och snart stod Playa Del Vistas kilometerlånga strand klar.Den stora byggbommen fortsatte och har ännu inte upphört. När turisten blickar ut mot väster finns hotellkomplex så långt ögat kan se. Det går inte längre att utskilja var orten tar slut och var nästa tar vid.Det byggs inte bara längs med havet, utan också allt längre uppåt bergen. Vulkanen Teides högsta topp på 3800 m öh lär dock förbli orörd sånär på den kabinbana turisterna kan använda sig av för att erövra toppen.

Den moderna människan bygger sina små och stora imperier. Den lilla fiskebyn har sedan länge försvunnet och dess själ med den. Det nyvunna välståndet har sitt pris, men kortsiktigt tror jag att det är få på orten som sörjer.

Johan

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför åker man till ett sådant ställe-----???

The Ryssbält tapes sa...

Outgrundliga är människornas vägar och val. Varför reser vi? varför gör vi något överhuvudtaget? Varje plats får sin berättelse genom det jag ser och drar slutsatser av. Jag kommer fortsätta att berätta om det så är från en skogskoja eller en välpolerad turistort spelar midre roll.

Hellstream sa...

I Puerto De La Cruz fanns det en oväntat stor del gammal klassisk bebyggelse kvar. Inte bara hotell i stan. Mysigt och massor av fina restauranger. Speciellt en italiensk gourmetrestaurang med IKEA-inredning...

The Ryssbält tapes sa...

Jag har faktiskt vari där för ganska många år sedan. Vi sökte oss just till de äldre delarna. Kom mest ihåg små fiskrestuarangar med fiskar på menyn som var obegripliga att bena.