söndag, oktober 28, 2007
Att fälla en tall.
Bestäm dig först åt vilket håll du vill att den ska falla. Undvik gärna kraft- och elledningar. Låt den istället få en öppning i skogen, mellan de andra träden där den kan falla utan att hindras av granar,björkar eller sly.
Använd en motorsåg med ny kedja. Det måste vara vasst annars får det vara.
Bestäm tid med Karl-Henry, erfaren skogshuggare och timmerman. Utan en erfaren man i skogen kan det bli farligt, träd kan ramla över dig och döda dig på två sekunder. Motorsågen kan såga bort foten istället för en gren, och det så fort att du inte hinner känna att något har gått snett.
Och viktigast av allt, stressa inte. Att fälla en tall är något stort, inget som man kan slarva över genom att tänka på annat. Man måste vara koncentrerad på uppgiften.
En tall har ett eget liv, en egen själ som den utvecklat i flera decennier. Att avsluta ett sådant liv är något som kan ge en starka skuldkänslor hos en enskild människa. Precis som när indianerna fällde ett byte bör man be om ursäkt för att man stört skapelsen och att ödmjukt be om förlåtelse.
Idag har jag tillsammans med Karl-Henry fällt 10 tallar. Alla föll precis dit vi hade planerat att de skulle falla. Och vi kände oss nöjda i de härliga dofterna av terpentin, tallbarr, bensin och olja. Kan det finnas en mer manlig kombination av dofter än nysågad tall kombinerad med oljeblandad bensin? Jag borde skapa en parfym med dessa otroliga dofter och sälja till alla kärlekskranka män i norrland, och jag är säker på att kvinnorna kommer att flockas runt dem (och då menar jag inte bara ryskor).
Såga först en kil i stammen i den riktning som tallen skall falla. Sedan sågar du från andra håller ett rakt snitt, som stannar två-tre centimeter från kilen. Sätt därefter två träkilar i springan och slå in dem med yxan. Då lutar tallen åt rätt håll. Eftersåga i snittet tills trädet börjar röra sig, tryck med handen eller med en granstör tills trädet ramlar med ett brak i marken.
Det är över och bytet ligger där. En stor glädje sprider sig över att det gick som det var tänkt. Grenarna sågas av och stammen delas i tre delar.
Tallarna ska bli bräder, regelvirke, golvbjälkar och takåsar.
Varför göra det lätt för sig att bygga en sovstuga, när man kan krångla till det ?
Virke från rot. Känns lite Utvandrarna-aktigt på nåt sätt.
Karl-Oskar och Karl-Henry är av samma skrot och korn, det är jag säker på. De har förstått något om tillvaron som jag ännu inte tagit till mig. Någon slags tro på att framtiden ska bli bättre bara vi kämpar mot livets och materiens motstånd och aldrig tillåter oss att känna oss besegrade.
Eller att känna trötthet. Om man skall arbeta i skogen då måste smärtorna i kroppen, tröttheten i musklerna, törsten i munnen, hungern i magen, ja, all kroppslig motstånd måste behärskas och överkommas. Något som män gjort i generationer efter generationer. Behärskat sig, förnekat känslor av trötthet och utmattning och bara fortsatt att arbeta och arbeta. I sitt anletes svett.
Nu klagar man på dessa män att de är för tysta och har svårt att prata om känslor. Det som en gång var förutsättning för försörjningen är nu ett hinder.
Men en del män, som jag, en kommunal tjänsteman,har förlorat förmågan att förneka smärta och trötthet och blivit ömma och känsliga.
Det är därför jag känner mig så väldigt trött och sliten just nu, efter fällandet av 10 tallar.
Andra bloggar om: Skogsarbete
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Den parfymen skulle jag gärna köpa några flaskor av!
Vad bra! Först kunden klar.
Är det dyrt porto till Australien?
Ingen aning. Du kan ju skicka flaskpost!
Skicka en kommentar