söndag, oktober 21, 2007

Åtta timmars sömn

Tänk att man sover 8 timmar varje natt. Det är helt otroligt länge som man ligger där i sängen , helt utslagen, utan medvetande. Åtta timmar. 480 minuter.

Under 8 timmar hinner man göra 8 st 1-kilos stekar i ugn på 175 grader. Man hinner jobba en hel dag, med två fikaraster och en lunch. Man hinner köra bil från Luleå till Gävle. Man hinner se 5 långfilmer. Ja, ni förstår, det är väldigt lång tid att sova 8 timmar.

Många försöker sova kortare än 8 timmar för att hinna mer och få mer vakentid, men det är bedrägligt. Då är man trött hela dagen istället och fungerar dåligt. Nej, 7-8 timmar behöver en normal människa sova för att må bra.

Eftersom jag är 52 år så har jag sovit 18 980 nätter hittills och jag har ingen som helst aning om vad som hänt under alla dessa nätter. Hur låter det när jag sover egentligen?

En natt i veckan spelade jag därför in nattens ljud när jag och min sambo sover. Åtta timmars andningar och snarkningar på min mp3-spelare. Det är väldigt fascinerande att lyssna på.

Idag har jag suttit i 8 timmar och lyssnat på hela nattens ljud och händelser. Det första som jag kom att tänka på efter en stunds lyssning är att jag lever även under natten. Jag andas, rör mig, hostar , snarkar i ett ständigt förändrat flöde. I och för sig har man hört talas om olika sömnperioder, men först nu vet jag att det stämmer även på mig. (Man ska passa sig för att ta för givet sådant som man själv inte kollat upp)

Jag fick en idé som jag ska försöka genomföra någon gång. Tänk att avsätta en veckas tid då man sover på nätterna, spelar in ljudet och sen lyssnar på det dagen efter. Åtta timmars sömn och åtta timmars lyssnande.Vad skulle det innebära för min känslomässiga utveckling? Skulle min egen andning i sömtillståndet fortplantas till min dagliga andning och på så sätt utjämna skillnaderna?

Det finns mycket att utforska så länge man är nyfiken.För er mer intresserade läsare kan ni här lyssna på drygt en timmes sömnljud från Porsön. Tänk er att detta pågått i 151 840 timmar i mitt liv.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Sömnens tunga andning bryts mot vakenhetens taggiga strand. Skönt att upptäcka.

Sten

teg sa...

det här var bizarr lyssning.


Folkhemspolitikerna sade ju, i piken av sin sociala ingenjörskonst, att man ska ha 8 timmars arbete, 8 timmars fritid och 8 timmar sömn.

Enkelt och bra, hela dygnet.

Jag längtar tillbaka till folkhemstankarna, det var så enkelt då. Patriarkalt och bekvämt. Allt man behövde göra var att rösta på sossarna och sova 8 timmar varje natt.

Inga bekymmer

The Ryssbält tapes sa...

sten: Ja det är skönt när man upptäcker att man trots allt vaknar. Ännu en dag.
teg: Precis så var det, från 1946 till 1967. Men man var från statens sida orolig över 8 timmars fritid, den var lite ostrukturerad. Därför införde man "hobbyn". Alla måste ha en hobby; knyta ryamattor eller bygga tändstickstavlor, eller bygga masonitbåtar.
Hade man en hobby så var allt fulländat. Jag gör som du, längtar till folkhemmet med Sträng som finansminister. Han hade ingen hästsvans.

Maja sa...

Vilken underbar mikroforskning! Tänk så kloka vi skulle ha varit om vi emellanåt intresserade oss för hur vi egentligen fungerar i olika situationer.

The Ryssbält tapes sa...

maja: Visst, det finns mycket att utforska i livet. Det kan också bli som en hobby. Att utforska alltså.