tisdag, augusti 21, 2007

Tredagarsdagarna


När jag är i stugan på semester så känns en dag där som tre dagar.
Det kanske låter lite märkligt , men låt mig förklara.

Vår stuga är inte särskilt modern, vi har valt att hålla ambitionerna på låg nivå; inget varmvatten, utedass och den mesta matlagningen sker ute på öppen eld. Ingenting behöver gå snabbt eller effektivt; vi har ingen kaffebryggare utan brygger med en Melittatratt ovanpå en termos… ja, ni förstår vad jag menar, 30-talets livsrytm transponerad till nutid.

Och när det nu är nödvändigt med en digitalbox för att se tv, har vi helt enkelt ställt ut teven i ladan. Det kändes som en befrielse.

Nå, åter till 3 dagarsdagarna.

När jag vaknar och kliver upp vid 8-tiden, så börjar dagen - den första - med frukost och en stunds bokläsande. Sedan gör jag upp eld under varmvattenberedaren. När vattnet blivit varmt rakar jag mig i tvättrummet. Jag har så lång tid på mig med dessa morgonrutiner att jag samtidigt hinner få igång magen och göra första besöket på utedasset.
Den yttre och inre reningen är klar vid 10-tiden.

Därefter finns två alternativ. Antingen är det en arbetsdag och då börjar snickrandet, husmålandet eller nåt annat som just nu är aktuellt i det pågående stugprojektet. Eller så är det besöksdag och då tar jag på mig kepsen och går runt till stuggrannarna och dricker kaffe och pratar skit.

Båda alternativen, oberoende om det är arbete eller besök, så avslutas det vi 13-tiden.
Denna första etapp av dagen, motsvarar i upplevelse av tid en normal dag.

Efter en enkel lunch påbörjas dag två; stranddagen. Varje dag det är sol, vilket i princip är alla dagar i Ryssbält, så går vi till stranden med en korg innehållande böcker, anteckningsbok, Mp3-spelare, badbyxor, handduk, saft och kex, kaffe i termos och läsglasögon.

Vi sätter oss i solstolarna, en liten bit ifrån Strömbäcks, och läser böckerna, lyssnar på sommar och varvar allt med sköna bad. Ibland pratar vi lite med Strömbäcks, som har samma inställning till livet som oss, och vi raljerar lite över ljudet från alla motorsågar och röjsågar. Det är arbetsnarkomanerna på stugområdet som alltid håller på, vi ser dem aldrig på stranden.

Stranddagen pågår fram emot 17-tiden och den är så lång, så oändlig, så kravlös, att den motsvarar en dag i verkliga livet

Dagen nummer tre påbörjas med förberedelse inför middagen. Potatisen tvättas och skivas och sätts in i ugnen. En stor eld ute i eldstaden. På glöden halstras fisken, oftast lax köpt av den lokale fiskaren. Matlagningen, måltiden i kvällssolen, vinboxen, efterrätten.

När den goda middagen är över återstår ett par timmar av kvällen. Vi tar kajakerna och paddlar ut på det spegelblanka havet och den tredje dagen tar slut vid 23-tiden på kvällen.

Varje dag i stugan känns så långa att de ger en upplevelse av tre dagar.
En veckas semester motsvarar därför tre veckors ledighet.

Inte konstigt att man längtar till jobbet i slutet av semestern.

1 kommentar:

Matildas fikarum sa...

Stress gör att livet snurrar för fort. Era stugdagar låter verkligen hälsosamma på alla sätt.