onsdag, juli 04, 2007

Ingen anledning att stanna i LövångerPå väg till Övik från Luleå. Jag har åkt vägen många gånger.

Mellan Skellefteå och Umeå ligger Lövånger. En ort i raden av alla ställen som jag alltid åker förbi utan att stanna. Det finns helt enkelt ingen anledning att stanna i Lövånger.

Det är därför jag just idag svänger av E 4:an och kör in i Lövånger. Bara därför att jag aldrig gjort det förut. Någon gång måste bli den första.

Jag åker fram mot Lövångers kyrka och stannar vid den stora parkeringen och kliver av motorcykeln. Jag ser inte skymten av en människa.

Jag tar kaffetermosen och limpsmörgåsen och sätter mig på en bänk framför kyrkan. En av alla dessa ödsliga kyrkor som finns utspridda över landet. Vitrappad.

Strax kommer en husbil sakta rullande in på parkeringen. En tysk familj kliver ut, mamma, pappa och två barn. Barnen är så där genomsnittliga, en flicka 12 år och en pojke 9 år. En standardiserad familj i en typisk vit husbil, på bilsemester i Sverige.

Men varför stannar de i Lövånger? Det finns ju helt enkelt ingen anledning att stanna i Lövånger, allraminst om man åkt från Tyskland.

De går in i kyrkan medans jag sväljer kaffet och äter upp min smörgås. Rätt snart kommer de ut igen och mannen kommer fram till mig, där jag sitter på bänken.
”Är det här en kyrka” frågar han på engelska.
”Ja, det är det” svarar jag.
”På min karta stod det att det skulle vara ett slott” säger han förundrad.
”Nej”, svarar jag. ”Det finns inget slott i Lövånger, bara en kyrka.”

Om det hade varit ett slott här, skulle det ha funnits en anledning att stanna, tänker jag när familjen backar ut sin vita husbil från parkeringen och kör iväg.

9 kommentarer:

Matildas fikarum sa...

Jag har alltid velat åka till Lövånger. Mina förfäder kommer därifrån. Nu fick jag mig en liten tur ändå via bloggen. Tack!

The Ryssbält tapes sa...

Där ser man, kanske jag ska skriva en mer utförlig rapport nästa gång jag stannar där, och ta mer bilder. Nu finns det ju en anledning...

Matildas fikarum sa...

Ja, det vore väldigt trevligt. Jag googlar på Lövånger ibland, men det finns inte så mycket upplagt.

Anonym sa...

Jag var i en stuga utanför Lövånger samma dag som du! Från Kallviken paddlade vi ut till en kobbe i havet, som låg helt vindstilla. Hela dagen tillbringade vi på denna lilla ö. Solade och badade näck, vältrade oss som sälar. Oändligt skönt! Den här dagen är en sån dag som man kommer ihåg till vintern. Den underbara, livgivande dagen utanför Lövånger!
EGJ

Agneta sa...

En önskan om ett gott em fika fick mig att svänga av, till just Lövånger, igår under min bilresa från Sthlm. Cafeét skulle till att stänga, men jag var välkommen in i alla fall. Det ligger diagonalt mittemot där du satt. Brödet var gott.
I Lövånger var det marknad och hällregn. Varav det första är mer avskräckande än det sista.

Marge_II sa...

Precis som Agneta skriver har caféet i Lövånger mycket gott bröd. Faktiskt värt ett besök.

Matserveringen vid kyrkan är inte heller dum.

(Nu avslöjar jag vad som lockar på mina resor...)

Rosa sa...

Mellan Lövånger och Hertsånger(utanför Ånäset)Ligger Lövsele, dvs Kräkånger, som bytte namn. Det fanns tom ett ställe som hette Kräkångersnoret.. Gissa om vi hade kul med de som bodde där..

The Ryssbält tapes sa...

Tack för alla restips. Nu kommer jag, konstigt nog, ha flera anledningar att stanna i Lövånger. T ex för att fika på cafeét.
Lövsele kanske också är värt ett besök...
Jag har en känsla av att mina resor till Övik kommer att ta längre tid i framtiden. Men var gör det när man har roligt....

pa sa...

Himla intressant se vad ni skriver om Lövånger eftersom jag bor där. Jag har gjort en hemsida om platsen. Länk:
http://web.telia.com/~u91302121/
MVH PA