lördag, maj 20, 2006

Svenska folket balsamerar sig levande!

Förr i tiden, om jag får använda ett sådant otydligt begrepp, badade man sig regelbundet och det kunde innebära kanske ett bad i veckan. Övriga dagar så fick det räcka med att man tvättade ansiktet, halsen och händerna. Jag kommer ihåg när jag själv var barn för ca 40 år sedan så tjatade min mamma på mig att jag måste tvätta halsen på morgonen innan jag gick till skolan. Hur kommer det sig att jag själv aldrig behövt tjata på mina barn om denna nödvändiga renlighetsdetalj? Är vi idag mindre uppmärksamma på den smuts som fastnar innanför kragen eller vad beror det på att jag slipper övervaka mina barns halstvättning?

Svaret är helt enkelt att idag omfattas hela svenska folket av den stora duschhysterin. Alla duschar varje dag och en del gör det flera gånger om dagen. En ordinär varmvattenberedare på 300 liter har svårt att klara en normalfamiljs duschbehov, när föräldrar och tonårsbarn står i timslånga duschorgier varje morgon. Tonåringar "förr i tiden", vi var inte alltid så rena. Jag minns att jag hade långt hår och det kunde gå några dagar mellan tvättarna så visst luktade det lite grann, men ingen brydde sig om det. En människa har en viss kroppslukt, det är ju bara att acceptera.

Konstigt nog har detta duschande blivit så accepterat att ingen längre reflekterar över vilka konsekvenserna kan bli. Det är faktiskt så att när man duschar varje dag så sköljs allt normalt kroppsfett bort, huden blir helt uttorkad och klarar sig inte längre själv. Men som vanligt när gäller problem som uppstår p g a vår moderna livsstil, det finns det lösningar men de kostar ! Försäljningen av schampon, balsam och hudvårdsprodukter har stigit till helt enorma proportioner. Det finns hundratals lotionprodukter för våra uttorkade kroppar, som nuförtiden måste smörjas varje dag samtidigt som det naturliga fettet spolas ned i avloppet. Ett gigantiskt slöseri med våra naturtillgångar !

Det har nu gått så långt, att vi smörjer in vår hud med så mycket kemikalier att kroppen faktiskt blir balsamerad redan under vår livstid! På kyrkogårdarna har man upptäckt att kropparna efter begravning inte förmultnar i den takt som är normalt, vilket sägs bero på denna balsamering. Detta är ju mycket olyckligt med tanke på den platsbrist som redan finns på våra kyrkogårdar.

Nej, det måste bli ett slut på detta maniska duschbeteende. Låt duschen vara ifred några dagar per vecka, tvätta ansiktet och halsen varje dag istället och njut av en kropp smörjd av det naturliga fettet och där klådan lyser med sin frånvaro. Och tjäna 100-lappar varje månad genom att slippa inköp av dessa otaliga lotionflaskor. Och dessutom, som en liten bonus, så minskar ditt bidrag till sophanteringen och det blir betydligt färre besök till " kärlet för plastemballage " .

3 kommentarer:

Jag och jag själv sa...

Precis!

Jag läste nyligen en bok som jag starkt rekommenderar till er gubbar. Den heter 'Den kultiverade människan' och är skriven av Jonas Frykman. En fackbok som tar upp övergången mellan allmogekulturen och borgarkulturen (för-industriellt till industriellt samhälle).

Där får man följa med synen på tiden, , kroppen, familjelivet och framförallt SMUTSEN genom den svenska historien. Ett måste för den som vill veta sin bakgrund. Av skit är du kommen och skit ska du åter bli.

The Ryssbält tapes sa...

Tack för tipset ! Jag ska omgående införskaffa den boken. När jag växte upp hade vi ett badkar i källaren och ingen dusch.På den tiden fanns det fortfarande vissa gubbar som bara tvättade sig ett par gånger om året. T ex Holmberg, hans ansikte var svart av all ingrodd smuts. Jag kommer inte ihåg hur han luktade....

Anonym sa...

Jag tillhör troligtvis gruppen som balsamerar sig levande men jag får nog tänka lite på det där bonuset.