måndag, maj 08, 2006

Anteckningar från Gammelstadsviken, bron 060506Ännu en morgon i gränslandet mellan människa och natur tillsammans med skrivarboken och medhavd kaffe och smörgås.
Den dova bullermattan från vägarna och staden i bakgrunden är densamma. Människor på väg till shopping, till Arcusmässa….
Denna morgon som i det gassande solskenet mer liknar sommar än vår har mycket hänt på platsen. Borta är all is och snö. Längs vägen hit har vattnet börjat dra sig undan och spindlars väv ger förebud om den kommande insektssäsongen. Färgspelet i björk och al kan anas genom den begynnande knoppningen.
Kanske detta är den vackraste tiden, då vintern har släppt sitt grepp och vi är fortfarande före sommarens överdåd i färgprakt. Det går fortfarande att följa med, bli kvar i långsamhet och ro….
Jag är väl till mods i samklang med den lugna vattenspegeln och spel från videsparvar och skogssnäppa. De små överraskningarna blir större. Fiskgjusen med sitt byte i klorna och en ekorre springande över bron med sitt byte… en gammal riskaka lämnad av någon…
………………
(lite senare) Människan och sin gud. Just nu klockspel från Gammelstads kyrka. Jag sittande i mitt tillfälliga paradis… Visst är det en rördrom jag hör? Kanske Sven kommer med fågelcd:n så jag får klarhet. I stunden är dock klarheten underordnad andakten. Gråhakedoppingar som skränar någonstans och den lätta brisen som börjar sätta fjolårsvassen i rörelse….

Nyanlända fåglar i mitt sällskap:
Gransångare, kungsfågel, spillkråka, dvärgmås, rödstjärt, grönbena, enkelbeckasin, gråhakedopping, större hackspett, trädpiplärka, sparvhök och rördrom (kunde verifieras vid koll hemma i egna fågelcd:n).

2 kommentarer:

bert sa...

Intressant det där med rördromen. Har aldrig lyckat få höra den.

Kungsfågel har jag heller alrdrig lyckats få syn på, trots många försök. Den är väl för liten! :-)

Trevliga inlägg. Lovar återkomma.

The Ryssbält tapes sa...

Jo, kungfågeln är en liten rackare som jag ibland hör, men mycket sällan ser. Ända gången jag har sett den var för många år sedan....en död färggrann kungsfågel i snön intill en öppen kallkälla. Döden kan vara vacker ibland.

Rördrommen är mycket sällsynt häruppe och hörs inte varje år.