fredag, november 24, 2006

Stoppa Ingvar Kamprad!

I Haparanda köar folk i en timme för att komma in till Ikea, sedan tvingas de köa flera timmar inne i varuhuset, för att kunna handla, fika eller gå på toaletten. Och det är inte säkert att de hinner komma ut med något de köpt innan varuhuset har stängt.
Det är något fullständigt sjuk det som pågår!
En ny affär öppnade i veckan i Haparanda, en av dessa affärer i Ikeas fotspår. De hade extrapris 99 kronor för en stekpanna som egentligen kostade över femhundra kronor. Och det blev sådan rusning att folk började slåss om pannorna och affären tvingades kalla in securitasvakter.

Finns det snart inga vettiga människor kvar! Förstår ni inte att konsumtionen håller på att ta död på vår planet? Ingvar Kamprad vill att alla människor på jorden ska köpa Ikea möbler, alla kineser, alla indier ska ha samma idiotiska standard som vi i västvärlden.
Och det behövs fem jordklot för att resurserna ska räcka till det!

Ingvar Kamprad är ett hot mot Norrbottens klimat! Det är han som är orsaken till att det regnat i fyra veckor, till att oktobersnön smälte, till att polarisarna smälter. Han kommer att förgöra hela Norrbottens kalla, vita snölandskap och ersätta det med grått regn och rusk.

Samtidigt som det blir varmare och varmare efter kusten hyllas Ingvar Kamprad som en hjälte. Alla ska köra sin bil från hela Barents regionen och handla möbler och saker som de inte behöver, och som bara gör människorna mer och mer otillfredställda.

Jag hoppas att Torneälven stiger över sina bräddar och dränker hans nya varuhus.
För egentligen, vad ska han ha alla dessa miljarder till? Kan han inte ta och pensionera sig och sätta sig utanför en konsumbutik och glo, precis som alla andra pensionärer. Varför ska han fortsätta att föröda denna jord genom denna otroliga överkonsumtion av meningslösa saker.

Allt man behöver är tak över huvudet, en stol, en kopp kaffe och en bra bok. Och det kan man köpa på återvinningsmarknaden på Kronan.
Det är där framtiden finns.
Inte i Haparanda.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vad tror du om en säng också, finns kanske på kronan den med.

Agneta sa...

Ikea och inredning är vår tids religion.Personalen stod på led och applåderade de första tempelbesökarna och kunderna grätenligt tidningarna.
Vi möblerar ihjäl oss på utsidan men har fullständigt tappat bort insidan.
Kamprad är en skickligt iscensatt myt - av honom själv. Han lurar oss allihop
Fantastiskt fin och intressant blogg

The Ryssbält tapes sa...

Jag håller verkligen med dig Agneta, att det finns en klar koppling till religion, att vi tappar bort det andliga och ersätter det med konsumtionshysteri. Och hysterin just nu är värre än nånsin....

bert sa...

Bra rutet! Medhåll härifrån också.

Marge_II sa...

Så bra skrivet!

Knapsu sa...

Jordklotet skall shoppas sönder, så är det!

mammamia sa...

Jag tror inte att IKEA är det största problemet..
Men visst vår livsstil är inte bra,det underliga är att NU börjar ALLA reagera..
Jordklotet har "mått illa" länge
(och varningssignalerna har visat sig länge) och ingen av oss i det här landet kan svära sig fria från miljöpåverkan (negativ)..

Jag håller med Agneta i det att vi dock tappar bort insidan när vi möblerar oss på utsidan..Sant!
Men samtidigt måste man ha möbler..
OCh endel av oss måste köpa dem på IKEA vi har inte råd med annat,ibland knappt det heller..

The Ryssbält tapes sa...

Nej visst, det gäller inte bara Ikea,jag hade också kunnat skriva om nåt annat företag. Men Ikea är just nu en bra symbol för den omättliga shoppinghysterin, tomheten i våra liv som vi försöker fylla med nya saker.
Det är helt enkelt fel väg. Jag hatar alla Hemmabilagor med nyrenoverade hus med sina kaklade badrum....
Jag förespråkar ett enkelt och sparsamt leverne,och paradoxalt nog gör Kamprad det också! Jag håller med Agneta , han lurar oss!

Anonym sa...

Sparsamt leverne är som när man smeker sammet medhårs. Den sköna känslan Slösaktigt leverne blir i ens inre som att stryka det mothårs. Den där obehagliga känslan.