måndag, mars 03, 2008

Konstervativa kritiker
Jag var på vernissage i Luleå konsthall, och konstnären Joanne Hoffsten fanns på plats. Hennes verk är fulla av betydelser, associationer och personliga erfarenheter. Och Joanne gav oss just de där förklarande orden som hjälper oss vanliga konstälskare att se konsten med lite större förståelse. På samma sätt som det krävs läskunnighet innan man kan läsa en bok, behöver man ha en viss förhandskunskap innan man kan ta till sig komplexa konstverk.

På vernissagen var Bertil Sundstedt närvarande, kurirens recensent. Han måste vara landets mest förutsägbara person. Det är bara måleri på duk som gäller. Allt annat är ”dåligt hantverk” eller ”illa bemålat”. Bertil tycker inte om konst som Joanne tillverkar, han kallar det ett yttre bländverk som bara ser ut som konst, det är inte konst. Det verkar nästan som han föraktar att verken väcker ”tankar”.

Utställningen gav mig många tankar och upplevelser.
Men även recensionen väckte en tanke; Tänk när vi nu äntligen har fått en ny konsthall, om vi också kunde slippa alla dessa gamla (hej)dukar som bara går omkring och vill spegla sig i sina egna oljefärger.

Sven

Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

RPainter sa...

Tänkvärt!

Staffan sa...

Håller med om de gamla stofilerna... Ddäremot tycker jag liknelsen att det "krävs läskunnighet innan man kan läsa en bok, behöver man ha en viss förhandskunskap innan man kan ta till sig komplexa konstverk" haltar betänkligt. Konst ska väl väcka frågor och tankar, inte bara bevara?

Sven sa...

staffan: Förstår inte riktigt. Om man kan läsa litteratur, väcker det inte frågor eller tankar, utan bara bevarar? Eftersom alla får lära sig läsa i skolan kan alla läsa en bok. Men det är en bråkdel av svenska folket som står framför en abstrakt tavla och verkligen Ser. De flesta vill att det ska likna nåt. Eller vara skickligt gjort.

Det tycker jag är synd.

Staffan sa...

Besvara skulle det stå. Det jag menar är: Visst, det krävs läskunnighet för att ta till sig en bok (om man inte får den uppläst)men det krävs ingen förkunskap för att ta till sig konst.