måndag, augusti 21, 2006

Sommarbild 1, ”fåfängans pris”

Sommar vid Norrbottenskusten. Flödande sol, vind och vågskvalp. En dag som gjord för sol och bad. Sommar vid Norrbottenskusten. En fröjd för ögat, men kall för kroppen.
Vinden från havet, iskall, håller alla förväntansfulla badare borta.
Bättre rådvill än rådlös. Min praktiska och lösningsfokuserade fru ber mig att fram en tung friggolitskiva vanligtvis ämnad som flythjälpmedel. Idag är den tänkt att fungera som vindskydd. Friggolitskivan förankras och vi soldyrkare lägger oss tillrätta i solen. Nöjd och lite uppspelt säger den lösningsinriktade, ”tur att du har en sån praktisk fru”. Just i detta ögonblick faller friggolitskivan med full kraft över min högra fot. Jag linkar jämrande till vattnet för att få en effektiv avkylning av den tilltufsade foten.
Den sedelärande kunskapen är att inga lösningar är perfekta och att fåfängan kan ha sitt pris när jag nu sitter bakom den bättre förankrade friggolitskivan med en med en rödblommig fot.


Sommarbild 2, Nusfjord, Lofoten

Skrivarens blick ut från sjöhusets dörröppning. Dörren vidöppen för att ta in alla lukter, bilder och ljud. Himlen har lagt sin regnvåta handduk över landskapet. Alla utforskande och nyfikna turister tvingas till stillhet, så också skrivaren. Regnet, kanske ett pedagogiskt trick från naturen. Just denna stillhet gör att vi verkligen får en chans att ta till oss alla intryck. Inte bara låta dem snabbt svischa förbi.
Skrivaren hör vågskvalpet under fötterna, regndropparnas smatter mot verandans golv. Hör fåglar av alla de typiska och kanske otypiska för denna plats. Blickar ut över fjället som inbjuder till en bestigning trots sin branta vägg. Luktar av havets typiska fisklukt och tång.
Skrivaren börjar till slut hitta ro och kan bara tacka regnet för detta…

2 kommentarer:

bert sa...

Nusfjord - Ett smycke att lyssna till vågor i/på/från. Tillsammans med kolonin tretåig mås, som gärna hjälper till, inte att lyssna, utan att dölja ljudet av vågskvalp.

The Ryssbält tapes sa...

Varje ljud bidrar till en viktig del av helheten. Helheten blir naturens egen orkester.
En annan gång. Den stora tystnaden i naturen. Du hör bara ljudet av ditt blodomlopp. Också en helhet och en nödvändig sådan