måndag, oktober 09, 2006

Siri´s dagbok

Siri och hennes man, fabriksarbetaren, byggde sitt egnahem 1949 i den lilla bruksorten. I det huset uppfostrade de fyra barn tillsammans. Siri var hemmafru sprungen direkt ur det svenska folkhemmet.
Det var under den tid välfärden utvecklades. Det var höjda barnbidrag, längre semester, ATP, förbättrad sjukförsäkring. Finansminister Gunnar Sträng delade varje år ut pengar från ett stort budgetöverskott till vård, skola och omsorg, något som han kallade för reformer. Ett ord som numera försvunnit inom politiken.

Siri´s liv utvecklades parallellt med samhället, från fattigdom i uppväxten till rätt hyggliga materiella förhållanden på äldre dar.

1980 är Siri 62 år och barnen har flyttat ut. I en vanlig adressbok, skriver hon noteringar och anteckningar över saker värda att komma ihåg. Sammantaget blir noteringarna en form av dagbok som speglar det pågående vardagslivet. Särskilt viktigt är vad hon köpt och vad det kostat, en hemmafrus tillvaro uttryckt i materiella termer. Hon skriver om släkt och vänner och resorna för att hälsa på barnen. Men mest om sjukdomar och besök till doktorn.

Eftersom boken har litet format, måste hon skriva korta meningar med många radbyten. Siri förstod nog inte att texten därigenom förvandlades till modern poesi.

Ryssbält tapes har nu äran att återkommande publicera ett urval av Siri´s dikter. Dagboken sträcker sig över ett decennium men innehåller också tidsmässiga tillbakablickar.
Ett liv är aldrig linjärt.

I
Rut fick när hon fyllde 60 år
100 kr av oss
syskon av varje en

II
Siri besökt medicinavdelningen.
Doktor Lövheim
42-1-1986
undersökning blodtryck, hjärta
inge farligt
genom stress och oro
remiss av doktor
Eriksson

III
Köpt ny spis
12-4-1985
pris 3100 kr
rostfria pannor för
1000 kr inpå köpet
nytt lådfack 630 kr

IV
Siri köpte reaklänning
23 febr 1983
Berlins 169 kr

V
Var till Västerås
6/8 – 10/8 1987
söndag till Stockholm
Drottningholm, drack
kaffe där. fint där
med parken. regnigt
måndag var ut med
båten, fint väder
åkte nattåg
både dit och hem
Ernfrid fick radio
av Bertil

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken fantastisk guldgruva den där dagboken är.

K-märk den!

Jag och jag själv sa...

ja det här är stort. mycket stort. större än "bokstavligt talat" och "brev till samhället". Detta är äkta.

Anonym sa...

Siri kunde också haft namnet Astrid som min mor. Jag känner igen den lilla boken, varför så liten? Kanske för att inte ta för stort utrymme i handväskan. Där skulle rymmas mycket. Och väskan fick kvinnan alltid ha ifred från inkräktare. Det var liksom en fredad zon för henne, ibland den enda.

Sven Teglund sa...

anonymous: Väskan som hennes enda fredade zon...det ligger nog mycket i det. Som barn visste jag att det fanns en tablettask där, Emser. Men den tog hon bara fram på Bönhuset eller i kyrkan.
Så att man inte skulle hosta.