måndag, oktober 23, 2006

Myrornas krig

I vårt land är försvaret uppbyggt av värnpliktiga unga pojkar i 20-års åldern. I stort sett i alla länder över hela världen är det likadant, krigsmakten består av unga pojkar. Visserligen tillåter några länder också kvinnor att göra militärtjänst, men även där är det de unga flickorna i fertil ålder, som blir inkallade.

Under Irak-kriget så har många unga människor förlorat livet och likadant har det varit i alla krig genom historien. Men är det verkligen så klokt att skicka unga, fertila pojkar (eller flickor) som just är i början av livet, ut i kriget ?

Jag kan upplysa er om att så gör inte myrorna!
Myrorna låter istället dom äldre kvinnorna, honor som uppnått en viss hög ålder, att stå för det yttre försvaret av myrstacken. Deras uppdrag är att bilda en försvarsring runt stacken, och försvara sig mot angrepp från fientliga myror.
Om stacken utsätts för ett anfall så är det dessa äldre kvinnor som får ta första stöten och som har den största risken att dödas i strid.

Borde inte vi människor göra likadant som myrorna och helt tänka om då det gäller militärtjänsten? Vi kunde t ex höja värnpliktsåldern till 60 år och låta den bara avse kvinnor. Det vore ju ur ett samhällsperspektiv den bästa och mest effektiva lösningen. Dels har ju dessa kvinnor redan bidragit till fortplantningen och sett till att barn vuxit upp till dugliga vuxna. Dessutom skulle det ett krig betydligt minska landstingets och kommunernas kostnader och redan nu i fredstid kunde en del av äldreomsorgens kostnader flyttas över till försvars-budgeten.

Men någon kanske invänder att äldre kvinnor inte skulle orka eller vara för svaga för att medverka i ett krig. Men det är en stor missuppfattning! Visserligen kanske unga pojkar rent muskulärt är starkare byggda, men när det gäller uthållighet kan ingen slå äldre kvinnor. När ungdomar måste sova fram till kl 12 på dagarna för att orka kliva upp, kan en svärmor som är 78 år kliva upp 6 på morgonen för att baka bullar. Och den som någon gång sett en kvinna stå på huk i en rabatt och rensa ogräs i 8 timmar i sträck, förstår säkert att äldre kvinnor skulle kunna klara av rätt så stora drabbningar på slagfältet.

Det enda problemet med att låta äldre kvinnor stå för vårt lands försvar, är att de kanske inte riktigt förstår syftet med krig överhuvudtaget. Jag menar, varför ska vi slåss egentligen när vi kan sätta oss ner och surra en stund, dricka lite kaffe och kanske prata illa om ett tredje land istället?
Jag är faktiskt rädd att kvinnorna skulle ifrågasätta alla order som kommer uppifrån och sen göra precis som dom vill. Det vill säga som dom alltid gjort.
Det finns helt enkelt risk att hela idén om krigets betydelse skulle undergrävas och falla platt till marken.
Äldre kvinnor skulle kanske sitta i klungor på gränserna mellan våra länder och prata med varandra istället.Och diskutera allehanda praktiska ting t ex vem som har snyggaste uniformen eller mest praktiska vapenväskan.

Så det kanske inte är nån bra idé ändå.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Du avslutade klokt, det blir inte bra.

Anonym sa...

Matriarkat kan vara hotfullt !

bert sa...

Det här inlägget har hamnat på mitt "hörnband".

:)

ab sa...

Det är precis vad vi skulle göra, även om vi kanske skulle välja andra samtalsämnen som t ex hur man skulle eliminera inte bara order uppifrån utan alla ordergivare, så det är en strålande idé!

Tror nästan att det t o m skulle fungera med sjuttioåriga gubbar. De är visserligen krigiska om de får sitta på en stol och skicka unga pojkar i döden, men kanske inte om de ska stå där själva i skottlinjen...

Maja sa...

Underbar läsning! Underbar idé! Självklart skall dessa stridisar stå för försvaret, då vinner alla på krig, dvs krigen läggs ner och kaffepannan står på spisen hela tiden. Möjligtvis sprids garvsyra och magkatarr över världen, men det är ett litet problem, i jämförelse.

Vilken kraft det finns i äldre kvinnor, se bara "de galna mödrarna", sikken uthållighet och sturighet.

The Ryssbält tapes sa...

Det finns faktiskt teorier om att äldre män (som har makten)gärna skickar ut yngre pojkar i kriget, bara för att de känner sig hotade av det uppväxande släktet...

Myrstacken är ett riktigt matriarkat, det är en drottning som styr allt och alla arbetare är kvinnor (systrar). Männen har bara en uppgift och det är fortplantningen. De kallas drönare, ett passande namn.....

Anonym sa...

De drönar inte under själva fortplantningen vad jag känner till.