söndag, juni 11, 2006

Ungdomar på viftJag sitter på altanen och dricker mitt morgonkaffe.
I fjärran hör jag svanar med sina trumpetstötar. Ljudet kommer allt närmare, och jag förstår att de kommer flygande mot den plats där jag sitter. Jag tar upp kameran som alltid ligger framför mig, och jag gör mig beredd med sökaren. Plötsligt ser jag på himlen ett stort antal svanar flygande i plogformation, rakt över min altan.

Jag räknar till 34 svanar som flyger över mitt huvud. När jag ställer mig upp för att fotografera verkar formationen bli störd och några svanar tappar sin balans.
Men var är dessa svanar på väg så här sent på säsongen? I Porsöfjärden häckar redan 5-6 par sedan en tid tillbaka. All flyttning har upphört för länge sedan.

För att få klarhet så ringer jag Johan, Ryssbälts eget fågelorakel. Han säger att svanar inte blir könsmogna förrän i två-årsåldern men många unga följer ändå med sträcken hit upp. Det flyger omkring som långväga turister.

Kanske samlas svanarna på söndagarna för att flyga en sväng runt Luleå, precis som motorcyklisterna gör, tänker jag med ett leende. En nöjestripp helt enkelt ! Posted by Picasa

2 kommentarer:

Olga sa...

Det är ju helt fantastiskt att lyckas fånga dem i bild och att samtidigt hinna räkna dem. Och
dessutom hann du uppfatta och få förklaringen till obalansen. Kanske känner sig motorcklisterna i Luleå lika unga och fria som svanarna när de åker ut på söndagarna.

The Ryssbält tapes sa...

Ja, det är ju ganska kul att även motorcyklisterna åker i formation....som svanarna.
Jag fick flera foton på flocken, inte så svårt att räkna i efterhand...