torsdag, december 27, 2007

Den enfödde

Jag såg filmen ”Prestige” som är Christofer Nolans fjärde långfilm med bl.a. Michael Caine i en av huvudrollerna. Uttrycket "the prestige" avser den tredje delen av ett trolleritrick då det mest makalösa ska ske. Som de säger i filmen så räcker det inte med att få någonting att försvinna, utan man måste dessutom få det att komma tillbaka.

När jag såg filmen kom jag att tänka på Jesus. När han dog på korset, begravdes i grottan med en stor sten utanför, och sedan återuppstod igen. Det var en typiskt "prestige". Att försvinna och dö och sedan återvända som fullt frisk och levande, är ett magiskt trick.

Men hur gick det till
i verkligheten?
Är filmen inne på rätt spår?
Jag tror det.

Om man betänker hur inledningen formuleras i bibeln; Gud utgav sin enfödde son.. kan man bli misstänksam. Varför poängteras flera gånger och på flera ställen att Jesus var enfödd? Vad betyder det egentligen? Den mest troliga förklaringen är att detta var första steget i en tredelad illusion, typiskt för ett magiskt trick, nämligen att dölja den verkliga sanningen; att Jesus hade en tvillingbror! Att påstå att Jesus var enfödd, är en typiskt reaktionsbildning, en försvarsmekanism som Freud formulerade. Om man säger en sak väldigt övertygande så betyder det tvärtom.

Alltså. Maria fick tvillingar och Jesus var en av dem. Det är ju väl känt att tvillingfödslar är utomordentligt vanliga vid insemination, något som det var fråga om i det här fallet.

Det kan också förklara många saker som bibelforskare tvistar om dvs att tidsangivelser och platser var Jesus skulle ha befunnit sig inte stämmer mellan olika böcker i bibeln. Det är egentligen en enda röra och det finns bl a teorier om att Jesus och Paulus var samma person, bara för att få allt att stämma.

Men om Jesus hade en tvillingbror, då förklaras allt. Till och med återuppståndelsen från det döda.
Jesus dog och brodern tog över.
The prestige!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Menar du att man för 2007 år sedan inseminerade kvinnor ?
Detta säger man i så fall för att dölja sanningen. Den om att Jesu moder var tempeltjänarinna. Och vad hade hon till " uppgift "? Just det, världens äldsta yrke.Far till Jesus då ? En av prästerna så klart!! Inte alls någon Helig Ande. Men ingen man ( präst ) ville väl ,varken då eller nu ,tala om en sådan " obekväm " sanning.
Med enfödd har jag alltid trott att man menar att Jesus inte hade någon riktig far utan han var avlad av en helig ande.Så står det ju i trosbekännelsen.

Men jag kanske har fel ??

The Ryssbält tapes sa...

Intressanta teorier. Nej, jag tänkte att det var den Helige Ande som skötte insemination från Fadern.
Idag hade det gått bra att lösa genom ett enkelt DNA-test.

Återstår att fortsätta spekulera...

Agneta sa...

Det lanseras hela tiden i vår tid nya historiska förklaringar. Den ena mer fantastisk än den andra.

Det Jesus sa tycks vara alldeles för provocerande att prata om, för då kanske man måste sluta prata och göra något istället.

Det är ju alltid lättare att prata.